A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2,93 százalékkal, a frankfurti DAX-30 2,65 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 2,99 százalékkal erősödött. A páneurópai FTSEurofirst 300 index 2,58 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 2,71 százalékkal emelkedett.

Szerdán különösen a kőolaj drágulása erősítette a részvényeket, elsősorban a banki, az energiaipari, valamint a bányaipari cégek árfolyama emelkedett. A bankok árfolyama azért erősödött a kőolaj drágulására, mert a pénzintézeteknek mintegy 400 milliárd euróval tartoznak az energiaipari cégek, aminek a visszafizetése gondokat okozhat tartósan alacsony olajár mellett. A kőolaj drágulása mérsékelte az energiaipari ágazat fizetőképességével kapcsolatos bizonytalanságot.

Kedden vegyesen zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 0,65 százalékkal erősödött, a DAX-30 0,78 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,11 százalékkal gyengült. Szerdai nyugat-európai tőzsdezárás után fél órával, 18 órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,29 dollár (7,10 százalék) emelkedéssel 34,47 dolláron állt. Az eurót 1,1140 dolláron jegyezték, nagyjából ugyanazon a szinten, ahol hajnalban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!