Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma az átlagosnál magasabb, 16,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - írja az MTI.

Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője elmondta: a nap elején nagyobb ijedelem volt a piacokon, miután a Moody's rontotta Hongkong adósbesorolását, és a befektetők aggódni kezdtek a kínai koronavírus fertőzések gazdasági növekedésre, légiközlekedésre, turizmusra gyakorolt hatása miatt. Később azonban lassan normalizálódott a piac, a DAX index például a mínusz 100 pont után zárás előtt nullán állt, és korábban volt pluszban is.

A magyar piac a nap végére kicsit csökkent, de három papír kimondottan jól teljesített. Az OTP szépen megfordult 14 100 forint körüli technikai szintjéről, és 14 320 forintig jött fel. A Richter "duzzadt az erőtől", újabb lokális csúcsra emelkedett. A Magyar Telekom ugyan kedden kicsit gyengült, de napok óta szépen lépeget felfelé - jegyezte meg. Az összképet a Mol rontotta jelentősen, melynek árfolyama 3,64 százalékkal, 2700 forintra esett.

A vezető üzletkötő szerint a magyar olajpapír piacán komolyabb eladók jelentek meg, közel 6 milliárd forint volt a papír forgalma. Az olajpapírok a napokban külföldön is vesszőfutáson voltak. A Molt eddig tartotta a 2800 forintos erős technikai szint, de most "mint kés a vajban" úgy áthaladt rajta. Kevesebbet esett azonban, mint a napokban a kinti olajpapírok - mondta.

A forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői döntése után bekövetkezett erősödés után kedden 335,70-ig gyengült az euróval szemben, majd a nap vége felé visszajött 334,55-ig. Arról, hogy az MNB hétfőn egyik futamidőre sem fogadott el ajánlatot a forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen, aminek következtében a jegybank által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 22-én 38 milliárd forinttal, 2235 milliárd forintra csökken, úgy vélekedett: ez volt az első olyan lépés az MNB részéről, ami azt jelzi, hogy egy gyorsabb és nagyobb forintgyengülést nem szeretnének tolerálni. Úgy vélte, a gyengülés üteme valószínűleg túl intenzív volt idén, ezért felmerült annak a veszélye, hogy komolyabb pozíciókat is megpróbálnak a befektetők nyitni, amit jobb csírájában elfojtani. Lehet, hogy prevenciós jellege is volt az MNB hétfői döntésének - vélekedett.

A Mol 102 forinttal, 3,64 százalékkal 2700 forintra gyengült, 5,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 20 forinttal, 0,14 százalékkal 14 320 forintra erősödtek, forgalmuk 6,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom ára 1,50 forinttal, 0,33 százalékkal 458 forintra esett, forgalma 216,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,45 százalékkal 6700 forintra nőtt, forgalmuk 2,7 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3700,92 ponton zárt kedden, ez 7,60 pontos, 0,20 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!