A jelek szerint elárasztották telefonjaikkal a cseh Capital Partners károsultjai és más elbizonytalanodott befektetők a hazai Befektetővédelmi Alapot, a szervezet ugyanis az eseményekhez illeszkedő tartalmú új közleményt helyezett el honlapján.


A "befektetni szándékozók érdeklődésére tekintettel" azt írják, hogy a Beva biztosítása nem terjed ki az olyan károkra, amelyek az értékpapírok árfolyamveszteségéből vagy az értékpapír kibocsátójának fizetésképtelenségéből eredően érik a befektetőket, a Beva biztosítása egyetlen értékpapír esetében sem terjed ki a kibocsátói kockázatokra.


A Beva elsődlegesen a tagjai (bankok, brókercégek, alapkezelők) által végzett letétkezelési szolgáltatást biztosítja, tehát azt, hogy a megvásárolt értékpapír meglegyen a tag által vezetett értékpapírszámlán, ahhoz az ügyfél hozzájusson, arról bármikor rendelkezni tudjon.


Amennyiben a Beva tagja felszámolás alá kerül és az értékpapírokban mutatkozó hiány miatt a befektető számára nem tudja kiadni - másik számlára transzferálni - az értékpapírjait vagy azok egy részét, akkor erre a káreseményre a törvényi keretek között kártalanítást fizet a Beva. Nem fizet arra az esetre, ha az értékpapír megvan, de a befektető az értékpapírba fektetett pénzéhez nem tud hozzájutni, például a kibocsátó csődje miatt - írja a szervezet. (Hasonló történt információink szerint például annak idején a Globex-ügyben, ahol azok, akiknek eltűntek a Globex-kötvényeik, kártalanítást kaptak az utolsó tőzsdei áron, akiké viszont megvolt, egy értéktelen papírfecnivel lettek gazdagabbak.)


A közlemény külön nem tér ki rá, de magától értetődik, hogy a cseh Capital Partners esete - mivel külföldi cégről van szó, amely nem is tagja az itteni szervezetnek - nem a Beva hatáskörébe tartozik. Adott esetben, legalábbis ha a hatáskörébe tartozó károkról van szó, a hasonló cseh szervezetnek kell majd eljárnia az ügyében. Ennek a csehországi szervezetnek (angol nevén Securities Brokers Guarantee Fund) a taglistáin egyébként szerepelt is a társaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!