Nagyot bukott az, aki az elemzőkre hallgatott

Kimaradt a hatalmas részvénypiaci rallyból és tetemes buktát halmozott föl az, aki a legnagyobb amerikai befektetési bankok ajánlásraira hallagatott. A szakemberek egyszerűen nem ismerték fel, hogy amitől félnek, már bekövetkezett.
NAPI, 2009. augusztus 19. szerda, 06:10

A Bank of America, a Citigroup és több tucat más befektetési bank elemzői márciusban azt javasolták ügyfeleiknek, hogy szálljanak ki az amerikai banki és kereskedelmi részvényekből, helyette vegyenek európai energetikai és gyógyszercégek papírjaiból - írja a Bloomberg korábbi felmérésére hivatkozva. A hírügynökség szerint aki megfogadta a tanácsukat, egy átlagos portfolión nagyot bukhatott, a javasolt shortok zárása után 6 ezer dollár tartozása maradhatott volna 10 ezer dollárból. A "jótanácsok" nem működtek, mivel a legrosszabb eredményekről beszámoló cégek papírjai ebben az időszakban átlagosan 45 százalékkal emelkedtek.

Az elemzők túlságosan is a fundamentumokhoz kötődnek, s nem tudnak mit kezdeni egy ilyen technikai jellegű emelkedéssel - vélte Romain Boscher, a Groupama portfolió menedzsere. Megvolt a piacon a fordulat, s ezt ők nem látták - folytatta. A Citigroup és a Bank of America szóvivői egyszerűen nem voltak hajlandóak nyilatkozni a kérdésről a riporterek kérdésére.

Tény, hogy a legjobban ajánlott egészségügyi cégek papírjait tömörítő S&P Health Care index 0,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban, az energetikai részvények európai indexe mindössze 0,6 százalékkal van márciusi értéke felett. Jó példa a minősítések hasznára, hogy az American Express-t elemző szakemberek kétharmada március elején a papírok eladását javasolta a befektetőknek, igaz a Citigroup egy hónappal később már felminősítette a céget, azonban aki az eladási javaslat után megvárta a felminősítést, 12 százalékot bukott az üzleten.

Shortolás nélkül is fájó lehetet, ha valaki az elemzőkre hallgatott, hiszen azok a részvények, melyek minősítése a "vétel" kategória alatt volt, túlteljesítették a piacot. A bankok és kiskereskedelmi cégek papírjai, amelyek átlagosan 56 százalékot rallyztak a márciusi mélypont óta, ebben az időszakban a legrosszabb minősítést kapták az elemzőktől, a legmagasabbb arányban itt fordult elő a "tartás" javaslat a vétellel szemben. Európában a bankszektor és a nyersanygagyártó cégek részvényei voltak a legjobban kerülendő papírok az elemezői konszenzus alapján, itt 53 százalékos az emelkedés a mélypontokhoz képest.

Az árfolyamnak nincs köze a nyereséghez

Átlagosan 8,4 százalékkal emelkedtek azon cégek részvényei, amelyek a második negyedévben eredménycsökkenésről jelentettek, míg a nyereséget növelő vállalatok papírjai csak 7,2 százalékkal drágultak az elmúlt hónapban.

A hulladék teljesített jól - fogalmazott a Société Générale stratégája a Bloombergnek. Az ilyen részvényeket viszont nem szívesen látják el vételi ajánlással az elemzők.

Bár az első negyedéves eredmények a legjobban eladásra javasolt cégeknél - AIG, Morgan Stanley, Capital One - az elemzők nem ismerték fel, hogy a piac már beárazta a profitcsökkenést - írja a Citigroup egy nemrég publikált tanulmánya az elemzői minősítésekről. Túl defenzívek voltak és nem látták, amitől tartanak, már bekövetkezett. Persez ezzel nem voltak egyedül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szodaslova, 2009.08.19 14:07

Pardon, az utolsó mondat lemaradt:

Ellenkező esetben az életvonala hatását veszti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szodaslova, 2009.08.19 13:59

Tessék egy példa a tenyérjóslásra:

Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzőjénak írása
Az elmúlt héten az index a 17 500 és 18 500 pont közötti sávban mozgott. A tegnapi árfolyam-alakulás ismét a sáv felső szélét tűzte ki célul. A múlt alkalommal jelzett "sziget" forma kialakult, de a BUX érdemi irányt nem vett. Az index mozgását egyelőre a sávkereskedés jellemzi. A tegnapi zárás betöltötte a múlt pénteki és a hétfői nap között hagyott rést (12 pont), így a kialakult sziget forma hatását vesztette.

Azaz, Önnek szép hosszú életvonala van, ha nem üti el egy autó ötven éven belül, akkor sokáig fog élni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szodaslova, 2009.08.19 13:43

Teljesen komolytalan az egész elemzősdi, de nagyon jól meg lehet belőle élni, akár a tenyérjóslásból.
1992 óta tőzsdézek, nem gazdagodtam meg az első tíz évben, pedig mindig a nagyokra hallgattam.
Öt éve csinálom azt, hogy egy-egy vételi vagy eladási döntés előtt a kisunokámmal húzatok egy lapot a francia kártyapakliból.
Ha kis lap, nem teszek semmit, ha nagy lap, akkor beszállok.
Semmivel nem rosszabb a teljesítményem, mint a megelőző tíz évben.
Gábor
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janos.m, 2009.08.19 12:22

Véleményem szerint az elemzők mindent jól és pontosan láttak előre. Ahogy André Kostolany szinte minden könyvében megírta, azért nem lehet rájuk hallgatni, mert ugyan pontosak előrejelzéseik, de ajánlásaikban nem azokat írják meg, hanem cégeik érdekeinek megfelelőket. Ha például a BOA nagy tételű megbízást kap Citibank és AIG részvények vásárlására márciusban/áprilisban, az elemzők tudatosan olyan ajánlást fogalmaznak meg, hogy a legtöbb szereplő eladási megbízásokat adjon meg.
Ezt a befektetők félrevezetésének nevezik. Pontosan ezen okok miatt André Kostolany mindig az elemzők ajánlásának pontosan ellentétes megbízásokat adott.
Persze néha olyan ajánlást is adnak az elemzők, ami "bejön", de csak ritkán, mert azon cégeik kevesebbet keresnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html