A kínai feldolgozóiparról közölt rettenetes adat pofonja nagyot csattant pénteken, ugyanis globális eladási hullámot gerjesztett, de nem is akármilyet. Ekkora eséseket a 2008-09-es pénzügyi váláság óta nem lehetett látni. A Dow 531 ponttal 16 460 pontra zuhant be a nap végére, ami 3,1 százalékos mínuszt jelent a csütörtöki záróértékéhez képest. Ez a májusban felállított 18 351 pontos napon belüli csúcsához képest több mint 10 százalékos esést jelent, azaz az index korrekciós szakaszba került.

Az S&P-500 65 ponttal 1971 pontra esett, ami százalékos arányban szintén 3,2 százalékos gyengülést jelent. A blue chip index a Dow-val együtt 2011 szeptembere óta a legnagyobb heti veszteséget érte el, ami mindkét mutató esetében 5,8 százalékkal jelent rosszabb teljesítményt az előző héthez képest. Az S&P-500 ráadásul pénteken a 200 napos mozgóátlaga alatt mozgott, ami szintén további esésekre enged következtetni. Egyes elemzők akár 10-15 százázalékos korrekciót is elképzelhetőnek tartanak a MarketWatch szerint.

A Nasdaq 171 ponttal 4706 pontra süllyedt, ez 3,5 százalékos buktát jelentett péntekre, ami 2010 júniusa óta nem látott mélyrepülést jelent. Az egész hetet tekintve pedig 6,8 százalékos gyengülést, ami 2011 óta a legrosszabb hete az indexnek.

A rossz kínai adat a nyersanyagárak esését is hozta magával: az amerikai WTI nyersolaj jegyzése 40 dollár alá esett 2009 februárja óta először. A rossz piaci hangulatban benne volt még a Fed-kamatemelése körül bizonytalanság is.

A félelemindexként is emlegetett VIX 2011 decembere óta nem látott magasságba ugrott, amivel a heti százalékos emelkedésben rekordot is állított be a FactSet adatai alapján. A zárás után rögtön 47 százalékkal 28,21 pontra szaladt fel a mutató értéke, így az egész hetet tekintve 120 százalékos emelkedést tudhat maga mögött. Az ezt megelőző legnagyobb emelkedést, 86 százalékot, 2010 május elején érte el az index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!