A cég pénteken arra figyelmeztetett, hogy idén csökken működési nyeresége, mert visszaesnek vegyipari eladásai Kínában, továbbá az alacsonyabb olajár rontja olaj- és gázüzletágának a nyereségességét. A cég az idei évre átlagosan 40 dolláros Brent-olajárral számol.

A BASF adózott eredménye 339 millió euróra zuhant a december végével zárult negyedévben az egy évvel korábbi 1,42 milliárd euróról. A csökkenő földgáz és olajár rontotta az olaj- és gázüzletágban érdekelt Wintershall leánycégének a nyereségességét.

A múlt évi profit 4 milliárd euró volt, 23 százalékkal alacsonyabb a 2014. évinél és kilenc éve a legalacsonyabb. Az egész évi árbevétel 5 százalékkal 70,4 milliárd euróra zsugorodott.

A BASF azzal számol, hogy a folyó évben a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és az amortizáció előtti nyereség (EBITDA) "némileg" kisebb lesz a tavalyi 6,74 milliárd eurónál. Úgy véli továbbá, hogy "jelentősen csökken" a bevétele az olaj- és gázüzletágában.

A BASF a kínai gazdasági növekedés idei "szerény mértékű" lassulására számít, továbbá arra, hogy visszaesnek ottani vegyipari eladásai. A BASF árbevételének csaknem 8 százaléka Kínából származik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!