Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 205,72 pontos, 0,50 százalékos csökkenéssel, 40 774,52 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A BÉT forgalma közepes volt, legnagyobb részét az OTP kereskedése adta, amelyre dél körül eladói nyomás érkezett, de később stabilizálódott a papír piaca - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek, aki a blue chipek közül emellett a Richter jó teljesítményét emelte ki.

A nemzetközi piacokon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülése után eléggé hektikus piaci mozgások láthatóak, ez, valamint a geopolitikai történések határozták meg a tőkepiaci mozgásokat - mondta az elemző. A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság szerdán zárult ülése után egyértelműen a piacok értésére adta, hogy júliusban valószínű az irányadó kamatok csökkentése.

Mélyül az amerikai-iráni viszály, a Pentagon elismerte, hogy Irán lelőtt egy amerikai katonai drónt, amit befektetők úgy értékeltek, hogy nőtt egy amerikai-iráni katonai konfliktus veszélye.

A Mol 16 forinttal, 0,51 százalékkal 3150 forintra gyengült, 956 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 210 forinttal, 1,75 százalékkal 11 790 forintra esett, forgalmuk 7,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1,50 forinttal, 0,36 százalékkal 424 forintra erősödött, forgalma 73,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 65 forinttal, 1,27 százalékkal 5175 forintra nőtt, forgalmuk 783,9 millió forintot ért el.

A BUMIX 4416,19 ponton zárt csütörtökön, ez 10,90 pontos, 0,25 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Erős zárás Európában

Pozitív kezdés után néhány kivétellel nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok - írta az MTI.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai indexek közül az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 0,51 és 0,47 százalék nyerseséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,49 százalék emelkedést.

A még nem hivatalos záróadatok szerint Londonban 0,45 százalék emelkedést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,41 százalékkal emelkedett. Madridban 0,18 százalék csökkenéssel, Milánóban 0,75 százalék indexemelkedéssel zárt csütörtökön a tőzsde.

A tőzsdék csütörtökön világszerte árfolyam-emelkedéssel nyugtázták a Fed gazdasági növekedésösztönző céllal szerdán jelzett monetáris lazítási szándékát. Az ázsiai tőzsdék nyereséggel zártak csütörtökön, az európai piacok után pedig az amerikai tőzsdéken is indexemelkedéssel indult a kereskedés. Az S&P-500 index a nyitás után rekordot ért el New Yorkban.

Az árfolyam-emelkedést a technológiai cégek papírjai vezették Európában, ágazati mutatójuk közel két százalékot nyert. Az utazási és turisztikai ágazat indexe viszont több mint egy százalékot veszített.

Az olajárakat geopolitikai kockázatok emelték meg jelentős, 4-6 százalékos mértékben csütörtökön. Egy amerikai katonai drón Iránnak tulajdonított lelövésével megnőtt egy amerikai-iráni fegyveres konfliktus veszélye. Trump elnök Twitter üzenetben közölte, hogy Irán "nagy hibát követett el" a drón lelövésével.

A Brent nyersolaj ára hordónként 64,22 dolláron, 3,88 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai piacok zárásakor, a WTI ára pedig 5,58 százalékkal 56,98 dollárra emelkedett.

A Fed dollárkamat-csökkentési szándéka lejjebb szorította a dollár árfolyamát, kedvezett viszont az arany árának. Az arany árát a geopolitikai kockázatok erősödése esetén előtérbe kerülő értékőrző szerep is emelkedéshez juttatta. A dollár árfolyama két nap alatt a legnagyobb mértékben csökkent az idén, az arany ára pedig csütörtökön öt éves csúcsot ért el.

Az európai piacok zárásakor az eurót 0,53 százalékkal jegyezték erősebben 1,1284 dolláron, az arany ára pedig 2,95 százalékkal állt magasabban unciánként 1388,65 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!