A részvénypiac forgalma 47,95 milliárd forintot ért el a múlt heti 56,767 milliárd forinttal szemben.

A vezető részvények árfolyama a Magyar Telekom kivételével csökkent a héten, a legnagyobb mértékben, 5,29 százalékkal az OTP árfolyama esett, a bankpapír 6325 forinton zárt pénteken. A Richter 0,56 százalékkal gyengült a héten 5331 forinton fejezte be a kereskedést. A Mol 0,12 százalékkal ért kevesebbet, mint egy héttel korábban, 16 180 forinton zárta a kereskedést. A Magyar Telekom árfolyama 0,92 százalékkal, 439 forintra nőtt.

A brit lakosság csütörtökön szavazott Nagy-Britannia Európai Unióban maradásáról vagy kilépéséről, ami egész héten hatással volt a tőzsdei kereskedésre.

Hétfőn a Brexitet ellenzők fölénye miatt nagyon jó volt a hangulat nemcsak a BUX, hanem az összes nyugat-európai és az amerikai részvényindexek is kiválóan indították a hetet, a legtöbb helyen a 3 százalék feletti pluszok sem voltak ritkák. A magyar tőzsde egy kicsit lemaradt, 1 százalék feletti emelkedést ért el.

Kedden szintén jó hangulat volt a részvénypiacokon, napközben szinte csak az OTP-részvényt vették a befektetők, a bankpapír árfolyama emelkedett a legtöbbet, zárásra azonban elfáradt, a nap nyertese végül a Mol lett. Az OTP így is jól szerepelt, közel 1,5 százalékot tudott erősödni. A másik két blue chip nem szerepelt jól, forgalmuk is alacsony volt. A BÉT-en a forgalom kifejezetten magas volt. A nemzetközi piacokon is egyre jobb lett a nap folyamán a hangulat.

Szerdán a nemzetközi piacok teljesítményével ellentétesen haladt a magyar tőzsde. A nemzetközi piacokon túlnyomórészt emelkedtek az árfolyamok az elmúlt hetek visszaesését követő korrekció eredményeként, ami arra utalt, hogy a befektetők a Brexitet övező bizonytalanság ellenére kockázatvállalóak. A nyugat-európai kereskedés egyik érdekessége volt, hogy még a brit uniós népszavazás előtt is az angol tőzsde teljesített a legjobban.

Csütörtökön kedvező volt a nemzetközi hangulat, emelkedett a BUX, alacsony forgalom mellett, de a vezető európai tőzsdeindexek is emelkedtek, a befektetők "kiárazták" a Brexit kockázatát.

A hét utolsó kereskedési napján a BUX nagyot esett, az európai piacoknál mégis jobban teljesített. A Brexit melletti döntés hatására nagy eladói hullám volt a piacon, a magyar tőzsde bizonyos értelemben felülteljesített, mivel a magyar részvények brit kitettsége limitált. A felfokozott hangulat magas, 18 milliárd forintos forgalmat generált. A bankpapírok mellett a leggyengébben teljesítő részvények az európai légitársaságok, a londoni tőzsdén forgó papírok 14-23 százalékos mínusznál is jártak, de a Lufthansa és az Air France is produkált 10 százalék körüli mínuszt a pénteki kereskedésben.

A Mol árfolyama 20 forinttal, 0,12 százalékkal csökkent, és 16 180 forinton zárt pénteken 8,333 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 353 forinttal, 5,29 százalékkal esett, a hét utolsó kereskedési napján 6325 forinton fejezte be a kereskedést, a heti forgalma meghaladta a 29,4 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal 0,92 százalékkal 439 forintra emelkedett a héten 1,878 milliárd forintos forgalomban.

A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,56 százalékkal csökkent a héten és 5331 forinton zárt 7,639 milliárd forintos forgalom mellett.

A kis- és közepes részvényes indexe, a BUMIX pénteken 1631,80 ponton zárt, ez 33,92 pontos, 2,04 százalékos csökkenés az előző heti értékhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!