Nagyot esett Európa

Nagyot zuhantak szerdán a nyugat-európai tőzsdeindexek a háborús veszélyek feletti aggodalmak és a tőzsdei cégek negyedéves jelentései miatt. A CAC-40 2,0, a Footsie pedig 1,6 százalékkal gyengült, így előbbi 2 931,4, míg utóbbi 3 678,0 ponton zárt. A frankfurti DAX hétkor 2,0 százalékos mínuszban volt.
Kummer Krisztián, 2003. január 22. szerda, 19:15
Fotó:

Európában sorban a hatodik napja csökkentek a mutatók. A CAC-40 2,0 és a Footsie 1,6 százalékos csökkenéséért elsősorban a biztosítószektor volt a felelős. Az olasz Generali rendkívül gyenge évről volt kénytelen számot adni; papírja 3,3 százalékos értékvesztéssel bűnhődött ezért. Vele együtt zuhant a többi nagy európai biztosítópapír is: a német Munich Re árfolyama közel 4, az Axáé 1,6, a Prudentialé pedig 2,8 százalékkal esett vissza. Európa legnagyobb utazási irodája, a TUI szörnyű hírekkel érkezett: az elmúlt évben mind a forgalma, mind a nyeresége jelentősen visszaesett, a 2003. évi teljesítményről pedig egyáltalán nem voltak hajlandóak nyilatkozni, mivel a cég forgalma nagyban függ az iraki háborús helyzet alakulásától.
A Motorola hírei az öreg kontinens piacain is lelohasztották a telekom-szektor iránti halovány lelkesedést, a két nagy ágazati társ a Nokia és az Ericsson részvénye is árfolyamesést könyvelhetett el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK