BUX
40778

Nagyot fordult a világ, Európa lett a kedvenc

Előbújtak a fedezékből a befektetők, jelentősen csökkentették a készpénz arányát a portfóliókban egy hónap alatt. Európa kedvelt befektetési célpont, a befektetők azonban egyre inkább úgy vélik, a sajátrészvény vásárlások és osztalékfizetések helyett valami értelmesebbre kellene költeni a cégek pénzét - derül ki a Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felméréséből.

Napi.hu, 2016. március 16. szerda, 12:43

Nagyot változott a befektetők hangulata egy hónap alatt a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint. Februárban még 15 éve nem látott mértékben halmoztak fel a megkérdezettek az általuk kezelt portfóliókban, ennek aránya most elég nagyot csökkent. Egy hónapja a portfóliók átlagos készpénzszintje 5,6 százalék volt, most ez 5,1 százalék, ami azért még mindig magasnak tekinthető. A befektetési bank elemzői szerint 4,5 százalék feletti értékeke vételi jelzésként értelmezhetők.

A befektetők tehát pozitív fordulatban reménykednek, ez leginkább a nyersanyagok megítélésében tetten érhető. Egy hónapja még a megkérdezettek nettó 29 százaléka alulsúlyozta azokat benchmarkjához képest, most már nettó 13 százalékuk teszi ezt. Ez nem csak 9 hónapos csúcsnak tekinthető, de ilyen nagy ugrásra a nyersanyagok megítélésében a felmérés történetében még nem volt példa. Pozitív elmozdulás figyelhető még meg az ipari szektor, a nyersanyag-kitermelő szektor és a feltörekvő piaci részvények irányában.

A befektetők szerint most a legtöbbek által megjátszott befektetési sztori a feltörekvő piacok shortolása, az amerikai dollár vétele és az olaj shortolása. Februárban még a dollárvételek vezették a mezőnyt.

A piac most már szigorúbb monetáris politikát vár az Egyesült Államokban, mint egy hónappal ezelőtt. Jelentősen csökkent azok aránya, akik nem várnak idén kamatemelést a Fed részéről, a többség egy, legfeljebb két emelésre számít.

Az amerikai gazdaság kilátásainak megítélés. A szereplők most már a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak a kvantitatív lazítás kudarcát tartják, februárban még az amerikai gazdaságban bekövetkező esetleges recesszió és a feltörekvő piaci csődök álltak az első helyen.

Az európai részvények kedveltsége nem hogy megmaradt, de még nőtt is a hónap során. Most már a felmérésben szereplők 41 százaléka felülsúlyozza azokat portfólióiban.

A felmérés szerint a befektetők egyre inkább elégedetlenek azzal, hogy a tőzsdei társaságok saját részvény vásárlásra és osztalékfizetésre fordítják a cégek szabad pénzeszközeit. Nettó 16 százalékuk szerint az ilyen célra elköltött összegek aránya túl magas, az 2009 óta nem látott értéket jelent.