BUX
39803

Nagyot fordultak a Mészáros-cégek, tőkeemelés a láthatáron

Hatalmas pozitív fordulatot mutattak be az előző napi esések után a Mészáros-papírok a tőzsdén. Zárás után jelentette be a Konzum, hogy alaptőke-emelésre készül.

Lovas-Romváry András, 2017. november 9. csütörtök, 08:42

Az elmúlt két nap zuhanása után tegnap hatalmas fordulatot mutattak be a befektetők kedvencévé vált, Mészáros Lőrinc nevéhez köthető részvények a Budapesti Értéktőzsdén. Miután a kereskedés első felében mindhárom részvény árfolyama - a Konzumé, az Opusé és az Appeninné is - komoly mértékben esett, a trend hirtelen megfordult.

Az Appeninn a nap közbeni 737 forintos minimumról 900 forintra, az Opus 506 forintos napi minimumról 652 forintra, a Konzum 2400 forintról 2901 forintra ugrott zárásra.

A kereskedés zárását követően a Konzum bejelentette, hogy december 8-ára rendkívüli közgyűlést hívott össze. Ennek napirendjén - az egyéb napirendi pont mellett - a társaság alaptőkéjének felemelése szerepel. Az alaptőke-emelés pontos részleteiről várhatóan jövő hét végén kaphatnak bővebb tájékoztatást a részvényesek, a cég igazgatósága november 17-ére ígérte, hogy a napirendekhez tartozó írásos előrejelzéseket publikálják.

A három legforróbb részvény közül nemrég az Opus hajtott egyébként végre alaptőke-emelést. A társaság október végén jelentette be, hogy jegyzett tőkéjét valamivel több mint 182 millió forinttal megemeli, részvényenként 310 forintos árfolyamon.

A tőkeemelés során a Status MPE Magántőkealap jutott Opus részesedéshez, korábbi, a társasággal szembeni követelését alakították így részvénytőkévé. A tőkeemelés árfolyama az akkori tőzsdei árfolyamoknak megfelelő volt, a bejelentést követően azonban hatalmas rally indult a részvény piacán, s egészen 800 forintig emelkedett e hét elejéig az árfolyam, innen indult a negatív korrekció, amely tegnap pozitív fordulatot vett.