A Berkshire Hathaway portfóliójában található részvények 11 milliárd dolláros árfolyamnövekménye, illetve bizonyos tőzsdeindexekhez kötött opciók felértékelődése folytán két negyedévi mérséklődés után emelkedhet a Berkshire-portfólió értéke - vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők.

Az emelkedés bámulatos lehet Glenn Tongue, a T2 Partners alapkezelője szerint, aki arra számít, hogy a társaság történetének legmagasabb mértékű növekményét könyvelheti el a második negyedévben. Ennek okát a szakértő elsősorban abban látja, hogy míg a befektetők nagy része az első negyedév során elvesztette a fejét, Buffett kiemelkedő fegyelmezettségről tett tanúbizonyságot: a legjobbkor, a legnagyobb felértékelődési potenciállal rendelkező papírokból vásárolt.

A társaság legnagyobb befektetései közé tartozik a 71 százalékot emelkedő American Express, a hasonló ütemben dráguló Wells Fargo, a 39 százalékot erősödő Goldman Sachs vagy éppen a 22 százalékkal növekvő Burlington North Santa Fe vasúttársaság. Ezenfelül a Berkshire nagyméretű részvénypakettekkel rendelkezik a GE-ben, a Coca-Cola Companyban, illetve a Johnson & Johnsonban is.

Az eredményt tovább javíthatja az S&P-500, a FTSE-100, a Nikkei 225, illetve EuroStoxx 50 mozgásához kötött put opciókon elért nem realizált nyereség is. Ezekre jön még a fő tevékenységnek számító biztosítási üzletág eredménye. A Berkshire saját, A sorozatú részvényei 3,8 százalékkal emelkedtek a negyedév során, árfolyama a héten január óta először lépte át ismét a 100 ezer dollárt.

A tőzsdeguru idén több befektetési hibáját beismerte, amelyek következtében az elmúlt öt negyedévből négyszer csökkent a Berkshire értéke, igaz, a tavalyi 9,6 százalékos értékcsökkenés jócskán elmarad az S&P-500 index 38 százalékos éves zakójától.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!