A részvénypiac forgalma 10,0 milliárd forint volt, a vezető részvények ára emelkedett a pénteki záráshoz képest. Sőre Balázs, a Buda-Cash üzletkötője elmondta: a piacokon enyhén pozitív a hangulat, amit a magyar piac a kormány devizahitelek forintosításával kapcsolatos tervének köszönhetően felülteljesített. A BUX 3 százalék körüli emelkedésével "magasan veri" a világ piacait, a németek ugyanis fél százalék körüli, az amerikaiak ennél is kisebb pluszban vannak. A piaci árfolyamon történő forintosításra vonatkozó hétvégi bejelentés kedvezően hatott a nemzeti fizetőeszköz árfolyamára is, a forint az euróval szemben a 309 fölötti szintről 307 alá erősödött, este 307,50-nél járt, de napon belül 306,50 is volt.

A piaci árfolyamon történő forintosítás híre jót tett az OTP-nek, kiemelkedően nagy forgalom mellett nagyon jelentősen emelkedett az árfolyama. A devizahitelek piaci árfolyamon történő forintosítását ugyan lebegtették már, de nem volt biztos, ami nagy nyomást gyakorolt az árfolyamra. Számolni kellett ugyanis azzal, hogy a forintosítás újabb nagy költséggel járhat, ami hétfőn kiárazódott. A bankpapír nem a napi tetején zárt, ami azt jelzi, nem biztos, hogy a lendület még sokáig kitart, de az 5 százalékos emelkedés 8 milliárdos forgalom mellett mindenképpen erős - mondta Sőre Balázs.

A szintén jól teljesítő Richter elmúlt napokban nyilvánosságra hozott gyorsjelentése szerint a rubelárfolyam jelentős negatív hatással volt a társaság eredményére. A rubel gyengülése azonban megállt, sőt visszafordult, ami visszatükröződik a gyógyszerpapír árfolyamában is, 800 millió forintos átlagos forgalom mellett kiemelkedően, 3 százalék felett tudott zárni.

A Mol 175 forinttal, 1,49 százalékkal 11 935 forintra erősödött, 588,0 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 199 forinttal, 5,10 százalékkal 4100 forintra nőtt, forgalmuk 8,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,87 százalékkal 346 forintra emelkedett, forgalma 155,5 millió forint volt. A Richter árfolyama 122 forinttal, 3,27 százalékkal 3850 forintra nőtt, a részvények forgalma 866,6 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1485,35 ponton zárt hétfőn, ez 19,62 pontos, 1,34 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva. Hétfőn elindult a kereskedés a Norbi Update Lowcarb részvényekkel, a társaság 5,2 millió darab, egyenként 10 forint névértékű, 52 millió forint össznévértékű törzsrészvényével a BÉT részvény szekciójának "Standard" kategóriájában lehet kereskedni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!