Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi késői londoni kereskedésben 344 bázispont környékén mozgott a 322,7 bázispontos előző záró után. A magyar CDS-tranzakciók már hétfőn is jelentősen drágultak, mivel a múlt kereskedési hetet 311,7 bázisponton zárták.

A tavalyi év utolsó kereskedési napján még jóval 300 bázispont alatti, 281 bázispontos záróértéket mértek a londoni CDS-piacon a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségekre.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre most 344 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 33 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában, és több mint 60 ezer euróval drágábban, mint 2012 végén. Február során 290-305 bázispont közötti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

A tavalyi év elején 750 bázispont feletti rekordokon jártak a magyar CDS-árfolyamok Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is még több mint 400 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak. A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 21 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

A piac ezen a mércén Magyarországot jelenleg Olaszországgal (20,4 százalék) és Spanyolországgal (19,7 százalék) tartja nagyjából azonos kockázatú szuverén adósnak.

A magyar CDS-árazási folyamatok ugyanakkor az utóbbi napokban elszakadtak a CMA londoni szakelemzői által figyelt szélesebb mezőnytől, a magyar szuverén törlesztéskockázattal hozzávetőleg összemérhető perifériális eurógazdaságok CDS-középárfolymai ugyanis a cég kimutatása szerint jelenleg jórészt stagnálnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!