A Richter Gedeon Nyrt. 87,675 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el 2015 első negyedévében, az anyavállalat tulajdonosaira jutó eredmény 15,044 milliárd forint lett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint. A portfolio.hu által készített konszenzus szerint az elemzők 86,5 milliárd forint árbevételre és 11,5 milliárd forint nettó eredményre számítottak.

A társaság export árbevétele 2,2 százalékkal mérséklődött, 249,3 millió euróra. A legjobban az ukrán kivitel esett vissza, de csökkent az oroszországi és a kelet-európai forgalom is, míg a többi piacán növekedést ért el a Richter.

Az ukrajnai forgalom euróban 50 százalékkal csökkent, az oroszországi kivitel 12,2 százalékkal lett alacsonyabb. Az EU10 régióban - az unióhoz később csatlakozott országokban - 12,7 százalékkal csökkent a kivitel, míg a nyugat-európai piacon 12,4 százalékkal nőtt a bevétel. Kínában 16,7 százalékkal, Latin-Amerikában 20,6 százalékkal növelte exportját a Richter. Az Amerikai Egyesült Államokba irányuló kivitel - euróban - 31,8 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

A csoport összes árbevétele euróban 284,1 millió eurót tett ki, amely 0,8 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első három havinál.

A magyarországi forgalom 1,5 százalékkal nőtt, 10,738 milliárd forintot ért el.

Az üzleti tevékenység eredménye 36,8 százalékkal javult a bázisidőszakhoz képest, 13,85 milliárd forintot tett ki. A növekedést a javuló fedezeti hányaddal, a csökkenő marketing és kutatás-fejlesztési költségekkel, valamint az egyéb bevételek és ráfordítások negatív egyenlegének mérséklődésével magyarázza a jelentés. Utóbbi egyenleget javította, hogy a Richter a bioszimiláris termékfejlesztéshez kapcsolódóan egyszeri összeget kapott a Stada gyógyszergyártól, ennek nagyságát azonban nem közölte.

Az első negyedévi nyereséget a pénzügyi eredmény is javította, amely 2,262 milliárd forint nyereség volt 2015 első három hónapjában, szemben a bázisidőszaki 1,149 milliárd forint veszteséggel. Az egy részvényre jutó eredmény 81 forint lett az idei első negyedévben, míg a bázisidőszakban 50 forint volt.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A keddi kereskedést 4475 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 4780, a legalacsonyabb 3300 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!