Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsdék estek, a brókercégek mégis nagyot kaszáltak tavaly a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A befektetési szolgáltatásokból származó bevétel 42 százalékkal nőtt 2017-hez képest a történelmi csúcsnak számító 55,5 milliárd forintra. A kiadások is megugrottak viszont egyebek között a MiFID II. tavaly év eleji bevezetése miatt, a befektetési szolgáltatások ráfordításai emiatt 87 százalékkal 36 milliárd forintra emelkedtek.

A brókercégeknek szerencséjük volt, az ingadozó piacon sokkal több tranzakciót bonyolítottak le az ügyfelek, mint 2017-ben, amikor gyakorlatilag minden piac emelkedett, és a kliensek csak tartogatták a papírokat. Az azonnali piacon több mint 10 százalékkal nőtt a befektetési vállalkozások forgalma, ezen belül az ügyfélmegbízások alapján teljesített tranzakciók értéke csaknem 11 százalékkal nőtt, és meghaladta a 4 ezer milliárd forintot. A spekulánsok is visszatértek. 2018-ban a származtatott tőzsdei ügyletek forgalma brókercégeknél 2064,7 milliárd forintra nőtt, ebből az ügyfélmegbízások értéke csaknem 1600 milliárd forint volt, több mint másfélszer annyi, mint 2017-ben.

A nyereség is nőtt tavaly, az üzleti tevékenység eredmény 8,624 milliárd forint lett, 5,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az adózott eredmény ennél nagyobb mértékben bővült: 8,8 százalékkal 6,53 milliárd forintra, ami kilencéves rekord. A befektetési vállalkozásoknak érdekes módon a legjobb éveik a válság mélypontján voltak: 2008-at 7,52 milliárd, 2009-et is több mint 7 milliárd forintos adózott profittal zárta a szektor, miután a mélybe zuhanó, majd gyors emelkedésnek induló árfolyamok rengeteg befektetők csábítottak a részvénypiacra.

A brókercégek mérlegfőösszege valamelyest csökkent tavaly, az év végén 258 milliárd forint volt, a szektor saját tőkéje viszont emelkedett 24,3 milliárd forintra. A tőkemegfelelési mutató ágazati szinten megközelítette a 20 százalékot, ami elég nagy visszaesésnek számít a 2017 végi 27,46 százalékhoz mérten, de bőven meghaladja a jogszabályban előírtakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!