Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is a kereskedelmi háborút tartják a pénzügyi piacokat leginkább fenyegető "tail risknek" (azaz olyan kockázatnak, amely átfogó negatív hatásokkal jár) a profi befektetők. Ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amely során 230, összesen 620 milliárd dollár befektetéséért felelős szakembert kérdeztek meg.

Ezzel a felmérésben az elmúlt 20 hónapból már 18. hónapja a kereskedelmi háború szerepelt a legnagyobb kockázatként. Ugyanakkor ha sikerülne valamilyen formában megállapodásra jutniuk a feleknek, akkor az komoly emelkedést indíthatna elé a kockázatos eszközök piacán. Arra a kérdésre, hogy milyen esemény lenne leginkább jótékony hatással a részvényárfolyamokra, a következő hat hónap során, 75 százalék mondta azt, hogy a háború lezárása, 10-13 százalék szerint pedig vagy egy német fiskális ösztönzőcsomag bevezetése, vagy a kínai infrastrukturális beruházások felpörgetése.

A probléma csak az, hogy sokak szerint a kereskedelmi háború tekinthető az új normális állapotnak. A szakértők mintegy 43 százaléka szerint ugyanis a kereskedelmi háborút soha nem fogják befejezni.Kissé csökkentek a felmérésben szeptemberhez képest a recessziós várakozások. A válaszadók 31 százaléka tartotta valószínűnek, hogy a következő 12 hónapban visszaesést fog elszenvedni a globális gazdaság, 67 százalék szerint ez nem valószínű. Ez a felmérés történetében azért elég magas szintnek számít.

Ha igaza lesz a többségnek, akkor a következő 10 évben sokkal jobban megéri majd a feltörekvő országok részvénypiacain befektetni, 30 százalék szerint ugyanis ezek a tőzsdék felül fogják teljesíteni a többit. Az amerikai részvényekre 22, a kínaiakra 17, míg az európaiakra 15 százalék szavazott.

A befektetők változatlanul óvatos üzemmódban vannak, a portfóliók átlagos készpénzállománya 4,7 százalékról 5 százalékra emelkedett. Ez magasabb, mint a felmérés eddigi 4,6 százalékos átlaga, de messze elmarad a nyár közepén mért 5,7 százalékos csúcsról. Az ellentét analízis szabályai szerint a kockázatos eszközök várható teljesítményének elvileg a minél magasabb készpénzarány tesz jót, ekkor ugyanis van a partvonalon olyan tartalék, amely felfelé hajthatja majd később az árfolyamokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!