Az orosz jegybank további teret adott a rubel leértékelődésének azt követően, hogy legutoljára a múlt héten 1 százalékkal kiszélesítette a deviza dollárral és euróval szembeni árfolyamsávját. Augusztus eleje óta 17 százalékkal értékelődött le a rubel a zöldhasúval szemben a külföldi működőtőke pánikszerű távozását követően fellépő dollárhiány miatt - írta a Bloomberg.

Az orosz hadsereg grúziai invázióját követően 200 milliárd dollárt vontak ki Oroszországból a BNP Paribas becslése szerint, az elmúlt hónap során pedig már a lakosság bizalma is megcsappant az ország fizetőeszközével szemben. Az orosz fogyasztók szabadulni akarnak rubelben lévő megtakarításaiktól, amelyet legszívesebben euróra és dollárra váltanak át. A rubel leértékelődésének megfékezése érdekében a jegybank ezzel párhuzamosan 163 milliárd dollárnyi devizatartalék felszabadításáról döntött, ami a teljes készleteinek közel 30 százalékát adta.

Az orosz központi bank pénteki döntése szerint 3,8 százalékkal kitolta a múlt héten felülvizsgált devizakereskedési sávot. A piaci reakció sem maradt el, az újonnan keletkező teret rögtön belakta a rubel, amely az euróval szemben kilenc éve nem látott mértékű esésen ment keresztül. Az orosz deviza egy nap alatt 6 százalékot veszített az euróval szembeni megítéléséből, így az euró/rubel árfolyama 39,2 körül alakult.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint az elkövetkező negyedév során további sávszélesítésekre lehet számítani azt követően, hogy az olaj árfolyamának konszolidációja a várakozásokkal ellentétben tovább késik. Az energiahordozó jegyzése 26 százalékkal csökkent az elmúlt időszak során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!