Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Eljött az idő, hogy túllépjünk a nemzeti érdekeken, és regionális megoldásokat találjunk a rendkívül éles versenyhelyzetben lévő olaj és gázipari problémákra" - mondta az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer.

Az OMV-részvények látványos eséssel reagáltak az ellenséges felvásárlási ajánlat lehetőségét felvillantó megkeresés hírére. Az osztrák olajtársaság papírjai délután több mint 5 százalékos veszteséggel 49 euró alatt forogtak.


A Merrill Lynch elemzői szerint az OMV szándéknyilatkozata azt a célt szolgálta, hogy cselekvésre bírja a Mol részvényeseit.


A UBS szerint a fúzió legnagyobb akadálya a magyar kormányzat tiltakozása. A befektetési bank Marketwatch.com által megkérdezett szakértője úgy vélekedik, hogy a sikeres fúzió kulcsa a kormány hozzáállásának változásában rejtőzhet, illetve, hogy a felvásárlás a magyar kabinet álláspontjának megváltozása nélkül nem vihető keresztül.


A Citigroup ugyancsak óvatosan nyilatkozott az OMV lehetőségeiről. A bank szakértője úgy vélte: a sikeres üzlet esélye alacsony, hiszen a magyar kormány határozott szándéka a nézetei szerint stratégiai fontosságú eszköz védelme. Hozzátette: a befektetők kényelmetlennek érezhetik az OMV-vezetőség expanziós fixációját.


A UBS felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben az OMV ajánlatát végleg visszautasítják, úgy az osztrák vállalat nyakán marad a Mol részvényeinek nagy hányada anélkül, hogy bármiféle befolyást gyakorolhatna általuk.


A keddi OMV-Mol-sztori összefoglalója itt olvasható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!