"Struktúránk nem felelt meg a modern világ követelményeinek" - mondta Stuart Gulliver, a HSBC vezérigazgatója egy banki vizsgáló bizottság előtt szerdán. A HSBC-t egy bankra valaha is kivetett legnagyobb bírság, 1,9 milliárd dollár megfizetésére kötelezték decemberben, miután súlyos bírálatok érték, mert a Mexikóra és az Egyesült Államokra kiterjedő vizsgálatok kiderítették, hogy a pénzmosás elleni szabályok lazasága miatt két drogkartell 881 millió dollárt mozgatott meg a bankon keresztül.

"Őszintén szólva hálózatunk földrajzi kiterjedtsége nagyon vonzóvá tett bennünket nemzetközi bűnszervezetek körében, legyen szó terroristákról vagy közönséges bűnözőkről" - mondta Gulliver. A HSBC problémái Mexikóban 2002-ben kezdődtek, amikor olcsón megvásárolta a gyengélkedő Grupo Financiero Bital bankot.

"Voltak dolgok, amelyekről nem tudtunk, és azt hittük, hogy alkalmaznak bizonyos szabályokat, noha nem tették" - mondta Douglas Flint, a HSBC Holdings plc elnöke.

Az 1865-ben Hongkong and Shanghai Banking Corporation néven alapított HSBC a Forbes magazin listája szerint a világ harmadik legnagyobb bankja: 85 országban 7200 fiókot tart fenn, és 267 ezer alkalmazottja van. Nyeresége 2011-ben 22 milliárd dollár volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!