Nap végén jött Pestre a lendület (bővített)

A vártnál is jobb amerikai makroadatok hatására délután a pozitív tartományba lendült, s fél százalékos pluszban zárt a BUX.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 16:49
Fotó:

A negatív tartományban nyitott, s alacsony forgalom mellett itt oldalazva töltötte a kereskedési idő zömét a BÉT irányadó indexe kedden, mielőtt a délután 4 órakor közölt, vártnál kedvezőbb amerikai ISM-adatra reagálva végre nyereségbe fordult. A BUX nyitás után alig egy órával érte el napi legalacsonyabb, 22 891 pontos értékét, a nap végén beállított 23 207 pontos maximumértékét viszont nem tudta megtartani, így végül fél százalékos emelkedéssel 23 195,80 ponton zárt.

A blue chipek közül az OTP szerepelt a legjobban; a bankpapírral 6 milliárd forint értékben kereskedtek a pesti parketten, árfolyama a reggeli 5240 forintos mélypontról a délutáni hajrában 5356 forintig ment el, ám ennél 7 forinttal lejjebb, 0,9 százalékos pluszban zárt, meggyőzően átszakítva az 5300 forintos plafont, amellyel reggel óta kacérkodott.

A Mol 0,6 százalékkal 20 930 forintra, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal 664 forintra drágult. Az olajrészvényre reggel 20 560 forinton is érkezett érvényes kötés, azaz napi legmagasabb értékénél 420 forinttal olcsóbban is hozzá lehetett jutni. A nagyrészvények közül kizárólag a Magyar Telekom forgott egész nap nyereséggel, s záróáránál 1 forinttal magasabban is járt.

A blue chipek közül a Richter mérlege volt egyedül mínuszos a nap végén, 0,3 százalékos veszteséggel 145 forintos leértékelődés után a BÉT-en forgó nagyobbik gyógyszerrészvény 47 185 forintot ért, bár ennél jóval lejjebb, 46 700 forintig nyomták le a jegyzését a reggeli órákban. Szektortársa, az Egis, több mint kétszer akkora forgalom mellett 0,2 százalékkal 22 700 forinton drágult, s ezzel a harmadik legkeresettebb papír volt kedden a pesti parketten.

A kisebb részvények közül a Pannergy a Richternél is nagyobb forgalom mellett közel 5 százalékkal 1100 forintra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK