Nap végére beérett a félelem

A Wall Street-i tőzsdeindexek vesztesége folyamatosan nőtt a hétfői kereskedés során. A nap végére az indexek másfél százalék körüli mínuszban jártak.
Pápai Csaba, 2010. augusztus 30. hétfő, 22:43
Fotó:

A Dow Jones blue chip indexe 1,39, az S&P 500 1,47, a Nasdaq pedig 1,56 százalékos veszteséggel zárt hétfőn. A negatív hangulat annak ellenére lett úrrá a parketten, hogy a kereskedés megkezdése előtt Washingtonban publikált makroadat tanúsága szerint az amerikai gazdaság gerincének számító lakosság fogyasztási kedvét az elmúlt hónapban még a bérek növekedése is támogatta.

Az alaphangot mégsem ez, hanem Ben Bernanke hétvégi nyilakozata adta meg; a Fed elnöke a jegybankárok tanácskozása során ugyanis megjegyezte, hogy az USA gazdasági kilátásainak bizonytalanságára tekintettel valószínűnek tartja, hogy a jegybanki feladatokat is ellátó testület újabb rendkívüli gazdaságélénkítő monetáris eszközök bevetésére is rákényszerül.

Bernanke sokak szerint inkább aggodalmat keltő, mintsem megnyugtató szavainak élét csak kihangsúlyozni tudta az amerikai elnök hétfői megszólalása; Barack Obama a talpra állást biztosító intézkedésekről folytatott egyeztetésről beszélt, ám konkértumokat - a Fed-elnökhöz hasonlóan - nem árult el.

A befektetők figyelmét a kereskedés első harmadában még részben lefoglalták a vállalatfelvásárlásokról szóló hírek, ám a nap végére az ehhez kötődő optimizmus átadta a helyét a makrokilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságnak.

Jó üzletet csinált az Intel az Infineonnal, amelynek vezetéknélküli üzletágát a német cég által kitűzöttnél olcsóbban, 1,9 milliárd dollár helyett 1,4 milliárdért vásárolhatja meg. A Dow Jones blue chip indexének teljesítményén azonban még a nap végére több mint 2 százalékkal leértékelődő Intel részvényei sem tudtak segíteni. Az egyetlen emelkedni képes blue chip a HP volt, azt követően, hogy a cégvezetés közölte: felhatalmazása van 10 milliárd dollárnyi részvény visszavásárlására.

A HP egyébként továbbra is versenyben van a Dellel a 3Par felvásárlásáért folytatott licitháborúban. A társaság ellenséges felvásárlási ajánlata részvényenként 30 dollárról szól, szemben a Dell korábbi, azóta is változatlan részvényenként 18 dolláros ajánlatával. A 3Par vezetése még a hétvégén jelezte, hajlandó lenne megszakítani a tárgyalásokat a Dellel a HP ajánlatának elfogadása érdekében.

A Genzyme vezetése is keveselte a biotechnológiai cég megvásárlására irányuló Sanofi-ajálatban szereplő összeget. A francia gyógyszergyártó óriás 18,5 milliárd dollárt kínált nyilvános ajánlatában a cégért, amelyet annak vezetője "drámaian alacsonynak" titulált. A Genzyme bátorságát részvényeinek több mint 3 százalékos felértékelésével jutalmazták a befektetők. A társaság felvásárlására vonatkozó ajánlatot egyébként az elemzők sem tartják elégségesnek; míg a Sanofi közleménye szerint a franciák nem hajlandók 70 dollárnál többet fizetni a hétfőn 69,91 dolláron záró Genzyme-papírokért, a szakértők úgy vélik, egy valamire való ajánlat e szint fölött indul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK