BUX
37350

Nap végére megjött az esés Budapesten

Meredek lejtmenettel kezdte a BUX a hétfő reggelt, majd egész napos kacsázás után a kereskedés utolsó órájában süllyedésbe váltott a nulla körüli oldalazásból.

NAPI, 2010. december 13. hétfő, 17:21

A mutató így 0,52 százalékos mínusszal 21 353 ponton végzett. Igaz, továbbra is a karácsonyi nihil uralta a parkettet, a forgalom ugyanis ismét elenyésző volt, alig 8,8 milliárd forintot tett ki.

A blue chipek közül a Telekom volt a nap vesztese. A társaság délután jelentette be, hogy az idei eredménye után papíronként 50 forintos osztalékot fizetne (az elmúlt két év 74 forintos szintjével szemben). A bejelentésre a mínuszban járó árfolyam először visszaugrott a pénteki zárószintre, ám a nap végére már nem értékelték ennyire pozitívan a bejelentést a befektetők. A távközlési cég részvényei így 2,2 százalékkal 525 forintra estek.

A Mol részvényárfolyama 0,8 százalékkal lejjebb kerülve 19 495 forinton végzett, amiben szerepet játszhatott az INA közkézhányadára tett decemberi ajánlattétele után Horvátországban szerveződő ellenajánlatról szóló hírek is.

Az ágazati különadókról szóló, ismételten a szavazás előtti utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslat csak kismértékben érinti a Molt és a Telekomot. Előbbinél mintegy 40 millió forintos megtakarítást, utóbbinál pár milliós többletet jelent, ám ezek a tételek eltörpülnek a súlyos tízmilliárdos kötelezettséget jelentő összérték mellett.

A Richter 1,25 százalékkal 42 820 forintra rontott. Az Egis ellenben 0,7 százalékot emelkedve alaposan túlteljesítette szektortársát.

A nagyok közül csupán az OTP úszott szemben az árral, a bankpapír 0,7 százalékkal 5290 forintra erősödött.

Vegyes képet mutattak a kisebb papírok, ám jobbára a forgalom teljes hiányában mozogtak. A BUMIX mindenesetre valamennyire jobban teljesített nagytestvérénél, 0,34 százalékkal 1930 pontra esett.