Ne higgyen a szemének, csak átverés az egész (GS)

A Goldman Sachs elemzői szerint az e heti olajárdrágulás csak átmenetinek tekinthető, s technikai okok indokolják. Ráadásul nem lesz tartós, és hamarosan ismét az esés lesz az úr.
Napi.hu, 2015. október 9. péntek, 21:11
Fotó: Reuters

A Goldman Sachs szakértőinek friss elemzése szerint a héten tapasztalt áremelkedés az olaj piacán csak átmenetinek tekinthető, s megerősítette korábbi előrejelzését, amely szerint hosszabb ideig a jelenleginél alacsonyabb árakra kell felkészülni. Változatlanul úgy látjuk, hogy az olajpiacot a túlkínálat jellemzi, s alacsonyabb árfolyamokra van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a szükséges egyensúly 2016-ban - írták a befektetési bank szakértői a CNBC.com tudósítása szerint.

Az amerikai könnyű olaj árfolyama 9 százalékkal emelkedett múlt péntek óta, amikor is napvilágot láttak a vártnál kedvezőtlenebb amerikai foglalkoztatási adatok. Emiatt a befektetők egyre inkább kezdik azt gondolni, hogy a Federal Reserve elhalasztja az eredetileg szeptemberre várt kamatemelést, egészen 2016-ig.

A Goldman szerint az emelkedést inkább a rövidebb távú szereplők pozicionáltáságának volt köszönhető, technikai jellegű, s nem a fundamentumok vezérlik. Megjegyzik, az olaj árfolyama tipikusan együtt mozog a feltörekvő piaci eszközökével, amelyek ugyan szintén felértékelődtek az elmúlt egy hétben, azonban a kamatemelkedések időszakában rosszul teljesítenek. Az olajjal párhuzamosan a legnagyobb feltörekvő piaci részvényeket tömörítő MSCI Emerging Markets index 7 százalékkal erősödött.

A Goldman szerint ugyan a Fed kamatemelést halasztó döntése ugyan rövid távon támaszt adhat a feltörekvő piaci eszközöknek, végső soron azonban rossz jel, arra utal ugyanis, hogy a gazdasági aktivitás gyenge maradt az Egyesült Államokban és a fejlődő országokban egyaránt. S ez pedig végső soron jelzés arra, hogy az olaj iránti kereslet alacsony maradhat.

A befektetési bank árupiaci elemzőinek múlt hónapban jelent meg egy meglehetősen pesszimista előrejelzése, amely szerint az olaj hordónkénti árfolyama akár 20 dollárig is eshet, ha a kitermelés csökkenése túl lassan következik be. Szaúd-Arábia változatlanul kitart amellett, hogy az OPEC országoknak nem szükséges csökkenteniük kitermelésüket, s úgy tűnik egyelőre az amerikai kitermelés is jelentős marad. Az alacsony árak ellenére ugyanis számos amerikai kitermelőnek sikerült hosszabb távú megállapodást kötnie a kitermelőkkel, s sikerült refinanszíroznia tevékenységét.

Bár az elmúlt héten az Egyesült Államokban rekordszámú kút leállítását jelentették be, azonban ez a Goldman szerint csak arra elég, hogy év végéig napi 250 ezer hordóval csökkenjen a kitermelés, s 2016-ban pedig szinten maradjon. Rámutatnak, hogy az adatok alapján az amerikai,európai, szingapúri és japán kőolajkészletek rekordszinten állnak szezonális összehasonlításban, s hogy az Egyesült Államokon kívül nő a működő kutak száma, s az OPEC szeptemberi kitermelése elérhette az augusztusi rekordot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.10.10 09:17

@csolaatoo: "Jó, hát lásd így."

Kosz hogy megengeded ezt :)

Amugy a tenyek engem igazolnak, a vilagpiaci arak az altalam emlitett savban mozognak. Ezzel szemben a te jovobelatasodra nem nagyon alapoznek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2015.10.10 08:57

@Rodent:
A Reuters szerint novemberben az előző hónaphoz képest 40%-kal kevesebb engedélyt adtak ki új fúrótornyok felállítására az Egyesült Államokban.
http://www.reuters.com/article/2014/12/03/us-usa-oil-permits-idUSKCN0JG2C120141203

Michael Cohen arról mesél az Economist egyik cikkében, hogy a kitermelésben résztvevő cégek több pénzt fektetnek be, mint amennyit kivesznek. A veszteséget kötvénykibocsátásokkal fedezik.
http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21635505-will-falling-oil-prices-curb-americas-shale-boom-bind

A Bloomberg tegnap már hitelpiaci buborékról írt, a cikk szerint az érintett energiacégek 550 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket, illetve vettek fel hiteleket 2010-óta.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-12-11/fed-bubble-bursts-in-550-billion-of-energy-debt-credit-markets
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2015.10.10 08:45

@Rodent: Jó, hát lásd így. Amúgy, miden mező termel most is (még a magas költségűek is) csak a beruházások állnak le ("rekordszámú kút leállítását jelentették be"). Ez a közeljövőben kínálatkieséssel jár és árnövekedéssel. Nem a palaolaj (kitermelési költsége 60-90 dollár) nyírta ki a kőolaj árát, hanem: "OPEC szeptemberi kitermelése elérhette az augusztusi rekordot".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.10.10 08:26

@csolaatoo: " És írd már meg h. miért én erőlködök? "

Nagyon egyszeru a magyarazat: tulkinalat van a piacon. Amint ez enyhul es az olaj ara emelkedik, beinditjak azokat a mezoket amiket alacsonyabb arak mellett nem volt erdemes kitermelni es az olaj ara nem emelkedik tovabb, helyette ujra gyengul es kezdodik a folyamat elolrol.

A palaolaj kinyirta a 100 dollaros olajarakat szerencsere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2015.10.10 08:20

@Rodent: És írd már meg h. miért én erőlködök? Az elkövetkezendő tíz évre meg ne igyál mérget. A napi 87 millió hordó kínálatból 30-40 millió kitermelési költsége 10-40 dollár körüli, további 20 millió 40-60, és a maradék pedig 60-90 dollár. A felkutatott és bizonyított készlet az 168 Gtonna, napi 87 millió hord (1 hordó 159 liter, ami kb. 122-144 kg.) fogyasztással ki tudod számolni meddig elég a készlet. Az pedig a közgazdaságtan vastörvénye, amiből kevés van annak az értéke a emelkedik (határhaszon).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html