BUX

Ne várjuk az amerikai nyitást

Szolidan erősödnek a vezető európai tőzsdeindexek, a FTSE 100 0,30 százalékkal, a DAX 0,46-tal, a CAC 40 pedig 0,54 százalékkal erősődött negyedórával dél előtt. A BUX ugyanakkor 0,59 százaléknál tartott.

NAPI Online, 2005. január 17. hétfő, 12:06

Az OTP 1,18 százalékkal, a Mol 0,99-cel, a Matáv 0,57 százalékkal erősödött, a Richter viszont 1,23-mal gyengült. A forint 246 körül mocorog, a piac a holnapi inflációs adatra vár.
Ma nem nyitnak ki az egyesült államokbeli tőzsdék a Martin Luther King emléknap miatt. A hét többi napjain megélénkülhet a piac, hiszen kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon. A leggyengébb ágazati teljesítmény az autószektortól várható.

Lassan, de biztosan emelkedik az olaj ára a nemzetközi piacokon, ami nem erősödő dollárárfolyamot feltételezve akár a benzin drágulásával is járhat. A Brent ára 45 dollár fölött jár, az amerikai könnyűolaj hordója pedig közelít az 50 dolláros szinthez.
Londonban a Brent hordója 45,40 dollár is volt, ami hathetes csúcsot jelent. Az olajár emelkedését az váltotta ki, hogy az amerikai tél hidegre fordult, ami megdobhatja a keresletet, miközben a készletszint 7 százalékkal a tavalyi alatt van.

A volt kommunista országokban található az Európai Unió (EU) 15 legdinamikusabb növekedési kilátással rendelkező régiója, köztük a budapesti régió az ezüstérmes, Prága és környéke mögött - derül ki a londoni Centre for Economic and Business Research nevű intézet jelentéséből, amit a Financial Times idézett.
A 223 régiót összehasonlító lista harmadik helyzettje Pozsony és környéke, a nyugat-európai térségek közül jól szerepelt Írország dél-keleti része, a párizsi régió, a görög Attica és Bajorország. A sereghajtók Korzika, a portugál Alentejo, illetve az olasz Valle d'Aosta. Szakértők szerint a kelet-közép európai országok elsőbbségét mindenek előtt az alacsony munkabérek és a viszonylag magas színvonalú oktatási rendszer magyarázza.

Konzultáció-sorozatot indít a pénzügyminiszter a vállalkozók képviselőivel az adórendszer tervezett változtatásaival kapcsolatban. Konkrétumok pénteken várhatóak. Draskovics Tibor ma reggel Széles Gáborral, az MGYOSZ elnökével találkozott, a hét során pedig a miniszter konzultál Parragh László MKIK-elnökkel, Demján Sándorral, a Vállalkozók Országos Szövetségének vezetőjével, illetve a nagy adótanácsadócégek illetékeseivel is.
A konzultációk a vállalkozások működési feltételeinek javitását célzó adóváltoztatásról szólnak, és az államháztartás bevételi oldalát nem érinthetik. Draskovics elmondta, hogy a jelentős élőmunka-teher, a magas áfa, illetve helyi iparűzési adó rontja a gazdaság versenyképességét, így e három kategória közül kettőben változás várható.
A miniszter cáfolta a Világgazdaság azon értesülését, miszerint egy szervezetbe vonnák össze az APEH-et és a VPOP-t, és hozzátette azt is, hogy nincs napirenden új pénzügyi-gazdasági nyomozóhivatal létrehozása sem.

Megkezdődött Szász Károly gyanúsítotti kihallgatása a Nemzeti Nyomozó Irodán. A PSZÁF volt elnökének ügyvédje nem hivatalosan úgy értesült: ügyfelét okirat-hamisítással gyanúsítják.
Nem tudom, hogy mire számíthatok, nem tudom, hogy mire kiváncsi a rendőrség" - mondta az mti.hu szerint Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnöke, mielőtt belépett a rendőrség épületébe. Futó Barnabás, a gyanúsított védője még korábban elmondta: Szász Károly az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodától kapott idézést, melyből kiderült, hol és mikor kell a gyanúsítotti kihallgatáson megjelennie, de az nem, hogy milyen ügyben.
Futó nem hivatalosan úgy értesült, Szász Károlyt okirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél történt megbízási szerződések megkötése miatt.


Erős kínálati nyomás kialakulását valószínűsíti a lakáspiacon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi stabilitási jelentése a 2004-ben továbbra is viszonylag dinamikusan folyó ingatlanfejlesztések miatt. A jegybank a pénzintézetek hitelkihelyezésének alakulásán keresztül tudja szemlélni ezeket a folyamatokat.
A lakóparképítéseket finanszírozó projekthitelek növekedése 2004 első félévében lassult ugyan az előző év hasonló időszakában mérthez képest, de a növekedés ezen a téren még így is igen magas, 23 százalékos volt. Ebből a jelentés szerint arra lehet következtetni, hogy a beruházók mérsékelten optimisták a lakáspiac állapotát illetően.
Az ingatlanfejlesztéseket finanszírozó projekthitelek összességében 2 százalékkal csökkentek a vizsgált időszakban. A jegybank ugyanakkor kedvezőtlen fejleménynek értékelte, hogy néhány rendszerszinten releváns nagybanknál a projekthitelezés kifejezetten erősödött, így a koncentrációs kockázat tovább nőtt.
Az MNB szakértői másban is látnak rizikót. Véleményük szerint a pénzügyi rendszer kockázati kitettségének vizsgálatakor kiemelt fontosságú az üzleti ingatlanpiac. A gyengébb fizetőképes kereslet felé való eltolódás és a várhatóan növekvő lakossági megtakarítási ráta az MNB szerint már a piac jövőbeli dekonjunktúráját valószínűsíti.
Tavaly a nagyszámú építkezés ellenére a lakásárak enyhén, az infláció ütemével közel megegyezően emelkednek. Az MNB által rendszeresen készített hitelezési felmérésben részt vevő bankok a nominális lakásárakat 2004 első félévében magasabbnak érzékelték, mint 2003 második félévében. Véleményük szerint elsősorban a budapesti, Budapest környéki, valamint a vidéki nagyvárosok ingatlanárai nőttek jelentősebben, miközben a vidéki és különösen a keleti országrész lakásárai stagnáltak. Ez évre a jegybank nem valószínűsít áremelkedést, szakértői ugyanis a nem lakóparki lakások terén is kínálati nyomás kialakulására számítanak.