Több, együttesen ható tényező is gátolja a felfelé vezető útra lépést az amerikai piacokon. Közrejátszanak a szerény makroadatok: az amerikai lakosság gazdaságba vetett bizalmát tükröző, a Conference Board által mért index augusztusban mélypontra került. Legutóbb a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása eredményezett hasonló mértékű bizalomvesztést, ami mögött a mostani hitelválság áll. Az index egyébként a júliusi 111,9 pontról az elemzők által várt 105 pontra esett vissza, ezzel alulmúlta a tavalyi év 105,9 pontos átlagát is. A lakáspiacról közben újabb kiábrándító adat érkezett: a Standard & Poor's és a Case-Shiller friss felmérése szerint júniusban éves szinten 3,2 százalékkal lettek olcsóbbak az ingatlanok, ráadásul a húsz legnagyobb városban az árak 1987 óta a legnagyobb mértékben, 3,5 százalékkal zuhantak. Szakértők szerint az adatok arra utalnak, hogy az ingatlanpiaci pangás tovább húzódhat, s nem kizárt egy erőteljesebb árcsökkenés, ám ennek mértékét egyelőre megbecsülni sem lehet. A különböző cégek közül a bankok jártak a legrosszabbul, a Merrill Lynch ugyanis a hitelezési problémák miatt leminősített három neves bankot, jelesül a Bear Stearns, a Citigroup és a Lehman Brothers részvényeire adott ajánlását vételről semlegesre rontotta. Ennek nyomán a Citi 3,5, a Bear Stearns 3,4, a Lehman pedig 6 százalékot veszített. Mindezek nyomán az indexek 2 százalék körüli buktával abszolválták a keddi kereskedést. A Dow Jones 2,10 százalékot esett és 13 041,85 ponton zárt. A Standard & Poor's 500 index 2,35, a Nasdaq Composite pedig 2,37 százalékos leépülést volt kénytelen lenyelni. Rontotta a hangulatot a Fed nyíltpiaci bizottsága augusztus 7-i üléséről szóló rövidített jegyzőkönyv nap végi közzététele. Eszerint a Fed illetékesei már a hitelpiac bedőlése előtt megfogalmazták a lakáspiaccal kapcsolatos aggodalmaikat. A Dow Jones lakásépítési alindexének mintegy 5 százalékos esését a Centex és a Lennar cégek vezették 7, illetve 4,7 százalékos veszteségekkel.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!