A legpesszimistább elemzői várakozásnál is gyengébb lett az Egis Gyógyszergyár Nyrt. negyedéves gyorsjelentése, miután több piacon is kihívásokkal küszködött a társaság és az árfolyamok is kedvezőtlenül alakultak. Az előző negyedév nyolcmilliárd forintot meghaladó adózott eredményéhez képest a 2012/2013-as üzleti év harmadik negyedévének nyeresége csak 2,9 milliárd forint lett, 43 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az elemzői várakozások átlaga 4,5 milliárd forint volt a portfolio.hu gyűjtése szerint, ehhez képest is hatalmas, 36 százalékos az elmaradás. Ugyanez mondható el az üzemi eredményről, a 4,9 milliárdos érték kissé a legalacsonyabb várakozás alatt marad és 15 százalékkal kisebb, mint a konszenzus. Az üzemi eredmény 18 százalékkal marad el az egyébként meglehetősen erős egy évvel korábbi értéktől.

A társaság konszolidált árbevétele 34,7 milliárd forint volt, lényegében nem változott. A belföldi forgalom az árcsökkentések − a vaklicit és fixesítés − generikus versenyt fokozó rendszere miatt 4 százalékkal lett alacsonyabb. A társaságnak 755 millió forint befizetési kötelezettsége keletkezett a támogatások arányában és az orvoslátogatók után, amiből a kutatás-fejlesztési ráfordítások miatt 671 millió forint engedményt számolt el. Az export 79 százalékát adja a teljes forgalomnak, értéke euróban egy százalékkal nőtt. Csalódást keltő volt az eddigi húzópiacon, Oroszországban elkönyvelt egyszázalékos forgalomcsökkenés, igaz, a társaság szerint ezt átmeneti piaci visszaesés okozta. Az orosz+FÁK-értékesítés két százalékkal nőtt. A kelet-európai országokban 4 százalékkal csökkent az euróban mért forgalom, ezt a kedvezőtlen szabályozói változásokkal magyarázza az Egis. Az egyéb területeken 8 százalékkal nőttek a bevételek, de főleg az alacsony nyereségtartamú hatóanyag-értékesítés emelkedett.

Összességében az értékesítés szerkezete kedvezően változott az Egis szerint, a visszaesést főleg a magyar piacon folyamatosan csökkenő árak és a rubel forintnál nagyobb mértékű gyengülése okozta. Ez egyrészt csökkentette az üzemi eredményt, másrészt pénzügyi veszteséget is okozott. A pénzügyi soron másfél milliárd forint mínusz keletkezett, a devizás tételek átértékeléséből fakadó kétmilliárdos nem realizált veszteség és mintegy félmilliárd forint kamatbevétel eredőjeként. A gyorsjelentés megjegyzi, hogy a kétmilliárdos veszteségből csak 160 millió realizált, így az árfolyamok kedvező változása ezt még csökkentheti − bár erre egyelőre nem sok jel mutat.

A társaság tulajdonosai között június végén is változatlan, csaknem ötszázalékos részesedéssel szerepel a magyar állam, vagyis a nyugdíjpénztáraktól örökölt részvényeket nem kezdték el eladni. Az Egis-részvények árfolyama az elmúlt hetekben látványosan korrigált, tegnap már csak 20 510 forint volt, amin a gyorsjelentés ismeretében nem lehet csodálkozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!