Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának a cikke:

Várhatóan nem fogja tudni megismételni a Mol előző negyedévi kimagasló eredményét a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva azonban még így szép teljesítményt hozhat a társaságnak az utolsó negyedév mintegy 50 százalékos növekedése, mind az üzleti, mind a nettó eredménysoron.

Az olajtársaság legfőbb profitcentruma továbbra is a kutatás-termelés üzletág, amely várhatóan az előző negyedévi eredményszintet fogja produkálni. Az elemzők között ebben viszonylag nagy az egyetértés, a megkérdezett hat cég egyik elemzőjének becslése sem tért el 10 százaléknál nagyobb mértékben az átlagtól.

A finomítás-kereskedelem ugyanakkor már meglepetést hozhat. Az elemzői becslések itt sokkal nagyobb mértékben térnek el egymástól, akad, aki 32 milliárdos üzleti eredményt vár, míg olyan is, aki még 7 milliárdot sem. Az ok valószínűleg a már oly sokszor jelentős eredményhatásokat kiváltó devizaárfolyam-változásokban keresendő. Az utolsó negyedévben a forint folyamatosan gyengült a dollár ellenében, míg az azt megelőző negyedévben pont fordítva történt. Így ami a harmadik negyedévben még segítette a Molt, az az utolsó három hónapban egyre növekvő költségeket okozott a társaságnak.

Ezen viszont csak részben szépíthetett a pozitív készlethatás. Úgyszintén ronthatott az eredményen a dinamikusan növekvő üzemanyagárak miatt a fogyasztás egyre feltűnőbb visszaesése, ami a korábban viszonylag árrugalmatlan üzemanyagpiacra sokkal kevésbé volt jellemző. A gázüzlet eredményét a hazai gázárszabályozás foghatta vissza és a petrolkémia sem teljesíthetett túl jól. Az INA gázüzletágának elmaradó - és egyre inkább a bizonytalan jövőbe tolódó - leválása sem járult hozzá pozitívan az eredményhez, ráadásul az utolsó negyedévre a cég effektív adókulcsa is nagyot nőhetett.

Az elemzők mindezek alapján egy, az előzőnél jóval szerényebb, de azért az előző év hasonló időszakánál minden tekintetben jobb negyedévet várnak az olajcégtől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!