Négy éve nem volt ilyen az USA-ban

Az amerikai értékpapírpiacokon gyenge kezdés után vegyesen alakultak az árfolyamok pénteken, első negyedéves eredményük azonban így is négy év legjobbja lehet.
Szepesi Anita, 2017. március 31. péntek, 21:05
Fotó: Pixabay

A piaci zárás előtt két órával a DJIA-30 index 0,07 százalékkal járt mínuszban, az S&P-500 index viszont 0,02 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,17 százalék pozitív értéket mutatott.

A DJIA index az Exxon Mobil két százalékos árfolyamvesztésének a terhe alatt gyengült, az S&P-500 index és a Nasdaq Composite viszont elsősorban az Amazon.com másfél százalékos erősödésének köszönhette pozitív értékét.

Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból ötnek emelkedett a mutatója pénteken. Az energiaipar fél százalékos csökkenéssel a leggyengébbek között szerepelt.

Az idei első negyedév a Wall Streeten négy évre visszamenőleg a legjobb lehet, az S&P-500 csaknem hat százalékos, a DJIA majdnem öt százalékos negyedéves nyereségre számíthat, annak ellenére, hogy a negyedév utolsó hónapjában az árfolyamok emelkedése már veszített lendületéből. Márciusban a DJIA 0,4 százalékot, az S&P 0,2 százalékot, a Nasdaq Composite másfél százalékot szedett magára - írta az MTI.

A negyedév vége felé a befektetők figyelme a többnyire kedvező makrogazdasági mutatókról már kezdett átterelődni a hamarosan induló első negyedéves vállalati eredménybeszámoló szezonra, amelyektől a negyedév folyamán elért árfolyam-emelkedés igazolását remélik. Az új washingtoni adminisztrációtól várt gazdaságösztönző intézkedések reményében ugyanis a novemberi elnökválasztás óta a tőzsdéken lendületes árfolyam-emelkedés ment végbe.

Az olaj ára kissé emelkedett pénteken, az amerikai tőzsdei zárás előtt két órával a WTI nyersolaj 0,38 százalékkal állt magasabban hordónként 50,54 dolláron, a Brent olajtípus pedig 0,53 százalékkal magasabban, 53,41 dolláron.

A héten az olajár viszonylag nagy erősödésen ment át annak reményében, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli termelők esetleg az év második felében kiterjesztik termeléskorlátozó megállapodásukat. A hét elején a Brent még 50 dollár, a WTI 48 dollár körül állt.

A március azonban a olaj legnagyobb áresését hozta tavaly július óta az Egyesült Államok növekvő termelése és emelkedő készletei miatt. A negyedévet pedig hét százalékos áreséssel fejezheti be mindkét olajtípus, így 2015 óta a legrosszabb negyedévük lehet.

Az arany ellenben nyolc százalékos áremelkedéssel az elmúlt egy év legjobb negyedévét zárhatja a piacokat aggasztó számos politikai kockázat miatt, befektetési menedék szerepének köszönhetően. A pénteki zárás előtt két órával a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,16 százalékkal állt magasabban, unciánként 1247,05 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK