Egyetlen nap alatt 4000 milliárd dollár fordul meg a világ devizapiacain - áll a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) elemzésében. Az áprilisi adatok szerint 2007 azonos hónapjához képest 20 százalékkal nőtt a napi kereskedési volumen.

A legnagyobb, 48 százalékos növekedést a spot tranzakciók érték el, amelyek az összes forgalom 37 százalékát adják. A többi, 1500 milliárd dollárnyi tranzakció 7 százalékkal emelkedett 2007-hez képest.

A tranzakciókon belül a dollár aránya tovább csökkent, míg az euró és a japán jen részesedése növekedett. Az ausztrál és kanadai dollár súlya szintén növekedett, de a svájci frank és a font relatív forgalma csökkent.

A feltörekvő piaci devizák egyre nagyobb arányt képviselnek az összes devizán belül, legnagyobb mértékben a török líra és a koreai won aránya nőtt.

Az országok szerinti bontást tekintve, a Nagy-Britanniában található bankok bonyolították le az összes ügylet 36,7 százalékát. Az Egyesült Államok áll a második (18 százalékos részesedés), Japán a harmadik (6 százalék), Szingapúr a negyedik (5 százalék), Svájc pedig az ötödik (5 százalék) helyen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!