Négymilliárdot fizet az államnak a Richter (frissített)

Elsőre határozatképes a Richter Gedeon Nyrt. rendes közgyűlése. A gyógyszergyártó tavaly 64 milliárdos konszolidált és 60 milliárd forint anyavállalati eredményt ért el.
NAPI, 2011. április 27. szerda, 15:56
Fotó: Napi.hu

A társaság hagyományosan a nyereség negyedét fizeti ki osztalékként, ami most 16 milliárd forint. Ez részvényenként 860 forintot jelent a tavalyi 770 forint után. A magyar államot 25 százalékos tulajdonosként négymilliárd forint osztalék illeti meg.

A gyógyszergyár tavaly 16,4 milliárd forintot költött beruházásra Magyarországon, 28 milliárdot fordított kutatás-fejlesztésre, 23,7 milliárd forint adót és 3,6 milliárdos osztalékot fizetett az államnak.

Eközben magyarországi gyógyszerforgalma 30,5 milliárd forint volt, ebből a gyógyszerekre jutó állami támogatás 16,6 milliárdot tett ki.

Akadt viszont olyan originális multi, amely 35 milliárd forint forgalom után 27 milliárdos gyógyszertámogatás mellett 600 millió forint adót fizetett - jelezte név említése nélkül Bogsch Erik vezérigazgató.

A közgyűlés egyhangúan elfogadta a társaság mérlegét és az osztalékot.

Idén már a csoport árbevételének 40 százalékát adja a nőgyógyászati termékcsoport a tavalyi 33 százalékkal szemben. A Richter már 7 országban folytat termelő tevékenységet, 30 külföldi kereskedelmi leányvállalata illetve Romániában 119 patikája van.

A tavalyi egymilliárd eurós csoportszintű árbevétel 40 százaléka a FÁK-országokból származott, és csak 12 százaléka keletkezett Magyarországon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK