Az Aramco szerint eredményeit a járványügyi korlátozások globális enyhítése, az oltási kampányok, az élénkítő intézkedések és a kulcsfontosságú piacokon felgyorsuló gazdasági tevékenység támogatta. A cég nettó nyeresége 95,47 milliárd rijálra (25,46 milliárd dollárra, vagyis 7 654,2 milliárd forintra) nőtt a június 30-ig tartó negyedévben az egy évvel korábbi 24,62 milliárd rijálról. Elemzők 23,2 milliárd dolláros nettó nyereséget vártak.

"A második negyedéves eredményeink a világ energiaigényének erőteljes fellendülését tükrözik, és 2021 második félévére még energikusabban fordulunk rá, mivel a globális fellendülés lendületet vesz" - mondta Amin Nasser, az Aramco vezérigazgatója egy nyilatkozatban a Reuters szerint. Az olajtársaság továbbra is azon dolgozik, hogy saját kapacitását napi 13 millió hordóra növelje.

Az olajcég második negyedévben 18,8 milliárd dolláros osztalékot hirdetett, összhangban saját célkitűzésével, amelyet a harmadik negyedévben fizetnek ki.

Az Exxon Mobil a múlt hónapban közölte, hogy a második negyedévben 4,69 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,10 dolláros nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel ezelőtti 1,08 milliárd dolláros, azaz részvényenként 26 centes veszteséggel. 

A Royal Dutch Shell több mint két éve a legmagasabb negyedéves nyereségről számolt be, a korrigált eredmény 5,53 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 638 millió dolláros eredménnyel. 

A kőolaj ára, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert csoport által végrehajtott termeléscsökkentés lendített fel, pénteken hordónként 70,70 dolláron zárt, és az év eleje óta több mint 35 százalékkal emelkedett.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!