Negyedéves összehasonlításban lényegesen szerényebb teljesítményről számolhat be a Mol, év/év alapon azonban akár felével is bővülhetett a társaság nyeresége. Várhatóan nem fogja tudni megismételni a Mol előző negyedévi kimagasló eredményét a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva azonban még így szép teljesítményt hozhat a társaságnak az utolsó negyedév mintegy 50 százalékos növekedése, mind az üzleti, mind a nettó eredménysoron. Az olajtársaság legfőbb profitcentruma továbbra is a kutatás-termelés üzletág, amely várhatóan az előző negyedévi eredményszintet fogja produkálni. Az elemzők között ebben viszonylag nagy az egyetértés, a megkérdezett hat cég egyik elemzőjének becslése sem tért el 10 százaléknál nagyobb mértékben az átlagtól. A finomítás-kereskedelem ugyanakkor már meglepetést hozhat. Az elemzői becslések itt sokkal nagyobb mértékben térnek el egymástól, akad, aki 32 milliárdos üzleti eredményt vár, míg olyan is, aki még 7 milliárdot sem. Az ok valószínűleg a már oly sokszor jelentős eredményhatásokat kiváltó devizaárfolyam-változásokban keresendő. Az utolsó negyedévben a forint folyamatosan gyengült a dollár ellenében, míg az azt megelőző negyedévben pont fordítva történt. Így ami a harmadik negyedévben még segítette a Molt, az az utolsó három hónapban egyre növekvő költségeket okozott a társaságnak. Ezen viszont csak részben szépíthetett a pozitív készlethatás. Úgyszintén ronthatott az eredményen a dinamikusan növekvő üzemanyagárak miatt a fogyasztás egyre feltűnőbb visszaesése, ami a korábban viszonylag árrugalmatlan üzemanyagpiacra sokkal kevésbé volt jellemző. A gázüzlet eredményét a hazai gázárszabályozás foghatta vissza és a petrolkémia sem teljesíthetett túl jól. Az INA gázüzletágának elmaradó - és egyre inkább a bizonytalan jövőbe tolódó - leválása sem járult hozzá pozitívan az eredményhez, ráadásul az utolsó negyedévre a cég effektív adókulcsa is nagyot nőhetett. Az elemzők mindezek alapján egy, az előzőnél jóval szerényebb, de azért az előző év hasonló időszakánál minden tekintetben jobb negyedévet várnak az olajcégtől. (A szerző rendelkezik Mol részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!