Az adósságkezelő idei finanszírozási terve szerint 4-4,5 milliárd eurónyi piaci forrást vonna be az állam, emellett 700 millió eurót hívna le a nemzetközi intézményektől. A harmadik tétel a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK), ezzel azonban nagyon óvatosan lehet kalkulálni, mivel nem tudni, mekkora lesz a visszaváltás - emelte ki Búzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese. A PEMÁK kapcsán hozzátette: most kicsivel 1,4 milliárd euró felett jár az értékesítés, úgy tervezték, hogy az egyes sorozatok nem haladják meg az egymilliárd eurót. A jelenleg futó 500 millió eurós második sorozat kimerülésekor rábocsátás vagy új sorozat jöhet.

A február közepi kibocsátás után még 1,5 milliárd eurót tervez bevonni a piacról az ÁKK, de egyelőre semmilyen terv nincs arra nézve, ezt milyen devizában tennék meg - hangsúlyozta Búzás.

A vezérigazgató-helyettes elárulta, hogy a dollárkötvény-kibocsátással kimerült Magyarország úgynevezett regisztrációs kerete (Shelf Registration), a tervek szerint március elején nyújtják be az új keretre vonatkozó kérelmet az amerikai hatóságoknak. Ennek elbírálása néhány hétig vagy hónapig eltarthat, addig biztosan nem lesz új dollárkötvény.

Az öt- és tízéves kötvények több mint felét amerikai befektetők vették meg két héttel ezelőtt, 20-25 százalék körül volt a brit és az európai szereplők részaránya is. Mindkét kötvény több mint 80 százalékát alapkezelők vásárolták meg - hangzott el a beszélgetésen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!