Felkerült a kereskedési listára a Wizz Air részvénye miután sikeresen lezárult a cég elsődleges kibocsátása (ipo) Londonban. A cég 23,36 millió darab részvénye 11,5 fontos árfolyamon (15,7 eurÓ a meghirdetett ársáv tetején kelt el nagyon erős kereslet mellett - hangzott el a cég által szervezett telefonkonferencián.

A befektetők többsége az USA-ból és a kontinentális Europából került ki. A társaság a befolyt mintegy 103 millió fontot (több mint 140 millió euró) elsősorban mérlegének erősítésére használja fel, amivel a korábbinál több és olcsóbb forrás felhasználására nyílik majd lehetősége (repülőgépeket elsősorban lízingelni szokták a légitársaságok).

A részvénnyel már ma megnyílt a lehetőség kereskedni, azok számára akik biztosak benne, hogy kapni fognak a kibocsátásból, noha az allokáció még nem zárult le teljesen. Az árfolyam reggel óta emelkedik, 11 óra körül állítólag már 12,45 font körül isj árt ami mintegy 8 százalékos emelkedést jelent. A jegyzésben a hazai piacról néhány száz kisbefektető vehetett részt, van olyan hazai brókercég ahol az igényelt mennyiség hatodára számíthatnak megkapott részvényként. A nyilvános kereskedése a részvénynek március 2-án indul.

A társaság értéke a kibocsátási áron számolva a nem szavazó és átváltható kötvényekkel együtt számolva 1,85 milliárd euro (1456 millió font) körüli értékre becsülhető, amivel az elemzők szerint nagyjából a versenytársak értékelési szintén mozog. A tőzsdére most 601 millió font értékű részvény került, ebből 154 millió font a korábbi tulajdonosokhoz került.

A teljes mostani kibocsátással összesen 275 millió font azaz mintegy 350 millió euro értékű részvényt (23 millió 360 ezer részvény) adtak el, a piacon forgó teljes mennyiség így most 52 millió 263 ezer 615 részvény lesz. A teljes részvényszám ha a fő tulajdonos az összes átváltható értékpapírját átváltja és a dolgozói részvényopciós programot is beleszámoljuk elérni a 126 millió 611 ezer darabot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!