Idén az első negyedévben a gyógyszeripari csoport 14,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 29,8 százalékos csökkenés a múlt év azonos időszakához képest. A 113,95 milliárd forintos negyedéves árbevétel 1,1 százalékos növekedést mutat a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Euróban fél százalékkal, 366,3 millió euróra nőtt a csoport árbevétele a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint.

Noha az első negyedéves adatokon még nem látszik, összességében nehéznek ígérkezik az idei év: a Richter komoly ellenszélre számít a már látható árfolyamtendenciák, valamint az egyik vezető nőgyógyászati termék, az Esmyát érintő ideiglenes intézkedések következtében - fogalmazott a friss adatok ismertetésekor Orbán Gábor.

Tavaly négy tényező hajtotta a gyógyszergyártó növekedését: a Richter saját fejlesztésű antipszichotikuma, a cariprazine amerikai bevezetése és az ebből eredő  jogdíjak, vezető nőgyógyászati termékei, az Esmya és a Bemfola jó teljesítése, a rubel árfolyamának alakulása és a növekvő nagykereskedelmi forgalom. Idén növekedést a cariprazine és a Bemfola hozhat.

Az első negyedévben a cariprazine - az amerikai piacon Vraylar néven forgalmazott gyógyszer - 5,1 millió dollárral, a Bemfola 3,1 pedig millió euróval növelte az árbevételt. Az Esmya forgalma az ideiglenes intézkedés következtében - új terápia nem indítható a gyógyszerrel - egyelőre a vártnál kevésbé csökkent (20 millió euróról 16 millió euróra), a második és a harmadik negyedévben azonban várhatóan már nem termel érdemi forgalmat.

Ha a gyógyszerügyi hatóság vizsgálata május végén befejeződik, leghamarabb az utolsó negyedévben kezdhet újra felfutni az értékesítése. A vezérigazgató szerint összességében az Esmya a tavalyi forgalom felét hozhatja.

Mit hoz az év?

A Richter magyarországi árbevétele összességében a korábban jelezett 2 százalékkal nőhet 2018-ban. Az EU12 régióban a pozitív tendenciák ellenére stagnálás jöhet a gyógyszerszegmensben, az EU15 régió országaiban, amelyekben az Esmya jelentős árbevételt generált korábban, nem fogalmazott meg becslést a vezérigazgató. Az orosz piacon stagnálással kalkulál.

A tavalyi előszállítások hatására dollárban számolva 10 százalékkal csökkenhet az ukrán piac teljesítménye, az egyéb FÁK országokban a vásárlóerő és a helyi deviza gyengülése, a volumenek csökkenése miatt szintén stagnálást valószínűsít a Richter 2018 egészére.

Az amerikai piacon a Vraylar jogdíjai nélkül 15 százalékkal csökkenhet a forgalom, a jogdíjbevétel emelkedésének mértékére szintén nem fogalmazott meg várakozásokat a vezérigazgató. Kínában éves szinten 5 százalékos lehet a növekedés, Latin-Amerikában a stagnálás a legvalószínűbb forgatókönyv - mondta Orbán Gábor.

A bruttó fedezeti hányad 2018-ban elérheti az 56-57 százalékot az árbevétel átlagában. A kereskedelmi és marketing költségek 27-28 százalékos sávban maradhatnak  az Esmyától és az árfolyamtól függően, a k+f ráfordítás árbevétel arányosan 10-11 százalékos lehet.

Képünk forrása: Richter Gedeon Gyógyszeripari Nyrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!