A magyar piacot leírták

Alapvetően nem lenne rossz a légkör a részvénypiacok számára: a vállalati eredmények jók, igazán csak az adósságválságbeli problémák, amik a befektetőket visszatartják a piacoktól. Szomorú, hogy a jóléti államok ennyire képtelenek a kríziseket kezelni, a demokráciák e tekintetben egyáltalán nem vizsgáznak jól - fogalmazott Pletser Tamás az ING elemzője. Reagen alatt számos, a mostanihoz hasonló helyzet volt Amerikában, csaknem 20 alkalommal emelték az adósságplafont minden probléma nélkül. A görög válság kezelése során a probléma velejét még mindig nem tudták megoldani. Ilyen körülmények közt racionális a befektetők várakozása, hogy előbb-utóbb előjön egy következő krízishelyzet az adósságválságban. Az elemző szerint előbb-utóbb el fog fogyni a türelem, vagy a hitelezői, vagy a hitelfelvevői oldalon. Valószínű, hogy a hitelezők fogják megelégelni az állandó adakozást, és nem kizárt, hogy a távolabbi jövőben a németek ki fognak lépni az EU-ból, esetleg létrehoznak egy új, kisebb, de erősebb Európát. Egy újabb recesszióra is van esély, azonban nem most, inkább 2013-15 között - véli az elemző.

A devizapiacon már most is láthatók a bizalmatlanság jelei, és a kis menedékdevizák: a svájci frank, norvég korona, a kanadai és ausztrál dollár további erősödésre vannak ítélve, annak ellenére, hogy túl vannak értékelve. Kézenfekvő megoldási kísérlet ugyanis a magas hiányra, hogy "infláljuk el", ami az ilyen kis devizák és legfőképpen az arany felé hajtja a befektetőket. Pletser úgy véli, könnyen lehet, hogy amit az aranyban eddig láttunk az csak a kezdet, jóval nagyobb emelkedés is elképzelhető.

A pénteken befutott, vártnál rosszabb amerikai GDP-adatsor nyomán új csúcsra ugrott a frank, a CHF/HUF 238,50-nél is megfordult.

A dollár összeomlása nem reális forgatókönyv, egyelőre ugyanis semmi sincs, ami átvehetné a szerepét. Erre egyedül a jüan lenne esélyes, de a kínaiak a japán példa - a vég nélkül erősödő jen - ezt meg fogják akadályozni. Bármilyen furcsán hangzik, jelenleg nem rossz a környezet a részvényeknek. A kamatok alacsonyak, a cégeknek sok pénzük van, munkaerőköltség oldalról nincs rajtuk nyomás, csak alapanyag oldalról. Éppen ezért az elemző úgy gondolja, amennyiben nem megy át egy határon az állalmadósság-válság, és nem csap át pánikba, akkor jók maradhatnak a részvények. Ha viszont fokozódik a bizalmi válság és pánikba csap át, az a lakosságot még nagyobb megtakarításra ösztönözheti, amitől a fogyasztás még jobban visszaesik. Ez újabb recesszióhoz vezethet, ami megfoghatja a részvénypiacokat.  Részben most is az ettől való félelem fogja, pedig az árazások nem magasak, minden adott lehetne egy rallyra - tette hozzá Pletser.

A magyar részvénypiacot leírták a befektetők, alulsúlyozott  tapasztalataim szerint. A Molt most már nem is annyira a horvát ügyek, hanem a magyar kormány befolyása miatti aggodalmak miatt mellőzik. Az OTP ki van téve a devizahitelek és alacsony fogyasztás problémájának. A Richter és Egis hiába exportál, a központi elvonások elviszik a nyereséget, s az MTelekomot is a válságadó sújtja. A jelenlegi trend, hogy az eddig favorizált lengyel piac kezd lejönni a felülsúlyozásról és inkább az oroszok felé indulnak el a pénzek.


Recesszió már 2012-ben?

Európában nem lehet máshogy kezelni a válságot, valahogy el kell hitetni, hogy a periféria országai nem fognak csődbe menni, amihez nagyon gyorsan ki kell egyensúlyozni a államháztartásukat. Hasonló a helyzet az USA-ban is, vagyis mindenhol jelentős kiadáscsökkentéseket kell végrehajtani Ez pedig egyenes út a recesszióhoz, ami már 2012-ben be fog következni - vélekedett Zsiday Viktor tőkepiaci szakértő, a Plotinus Nyrt. elnöke.

Ez a verzió azonban még egyáltalán nincs beárazva, még mindenki reménykedik, hogy egy lassulással megússzuk, ami legjobban a német indexen látszik: nem törődnek vele, hogy mi van Európában "amíg a Merciket megveszik Kínában". Azonban nem lehet mindig Kínába kapaszkodni, az ottani fogyasztásnövekedést ugyanis lassíthatja, hogy az inflációs veszély miatt kamatot kell emelni. Így a világ egyik felén monetáris, a másikon fiskális megszorítások folynak.

Zsiday úgy véli, hogy egy ilyen helyzetben Magyarországon is inkább negatív lesz a GDP-növekedés semmint a hivatalos prognózisban várt 3 százalék. "Most jó fiúk vagyunk, de ez arra épül, hogy lesz elég adóbevétel. De ha nem lesz növekedés, nem lesz bevétel. Egy ilyen helyzetben minket is ütni fognak" - fogalmazott.

Európában a részvénypiacok nagy sokk előtt állnak, és nem csak a bankszektor: mindenki azt gondolja, hogy az ECB nem fog a pénznyomtatáshoz folyamodni, de nem lesz más lehetősége, így az euró gyengülésre van ítélve. Nem mellékes, hogy az EU gyengébb felében nemcsak fiskális, hanem már monetáris megszorítás is van, hiszen egy olasz cégnek hirtelen 200-300 bázisponttal megnőttek a finanszírozási költségei. Az európai válság nagyon messze van attól, hogy vége legyen. Nincs más megoldás, akkor fogják elhinni a kötvénypiacok, hogy nincs probléma, ha mindenkinek pozitív lesz az elsődleges egyenlege. Abból viszont iszonyú recesszió lesz - hangsúlyozta Zsiday.

A  rallyt az hajtja, hogy sok dollár van olcsón, de ennek - különösen az ipari nyersanyagok tekintetében - nincs sok értelme, mert egy lassulásban nem kellene drágulniuk. A devizák közül a svájci frankba, a jenbe menekülnek, hiába nem fizetnek kamatot. Amíg tart a pénzhigítás, addig ez a trend nyugodtan folytatódhat tovább, hiába túlértékeltek a menekülődevizák. Ha még esetleg megijednek a szereplők a forintpiacon is, mert elillan a növekedés, és felmenne 290-re az euró, miközben 1,10 az euró/svájci, akkor mi esz Magyarországgal? - teszi fel a kérdést Zsiday Viktor.

A dollár hosszú távon erősödni fog, jó hosszú távú befektetésnek tűnik egy dollár vétel svájci frankkal szemben - tette hozzá.

Totális fosztogatás zajlik

Nagyon rossz a jelenlegi helyzet, amennyiben a politikusoktól függ a befektetői világ. Utoljára 2008 őszén, a TARP-ról folyó vita során tapasztalhattunk ilyet, és abban sem volt köszönet. Most hasonlót érzek - fogalmazott az amerikai adósságplafon-válságra utalva Farkas Róbert a Strategon vezető üzletkötője.

Az elmúlt hetekben egyrészt az EU elit sakkjátszmája folyt, amelynek hatására összejött egy "hoztam is ajándékot, meg nem is" jellegű görög csomag. Most Amerikában is valami hasonlót láthatunk. Mivel azonban a politikusok a legrövidebb ideig a piaccal kapcsolatban lévő szereplők, nem kérdés, hogy a megegyezés meg fog születni. Erre jöhet egy relief rally, amelyben akár az új csúcs is benne van. Ez főleg a német és amerikai részvénypiacon képzelhető el - mondta a szakértő.

De aztán a piaci szereplők rá fognak döbbenni, hogy nincs megoldás, a valóság szörnyű - ahogy Orbán Viktor fogalmazott, "le kell rombolódni a régi rendszereknek, hogy újak jöhessenek". Lassú leépülés következhet mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon a második félévben, mivel nincs fogyasztás. Az államok hiába állnak be a piacokat élénkíteni, nem likviditási probléma van, hanem szolvencia probléma.

A magyar piac továbbra is alulteljesítő maradhat, a Földön egyébként is csak két tőzsde erős, a német és az amerikai, a többi lemaradó. (Érdekesség, hogy például a francia tőzsde is 20 százalék lemaradásban van a némethez képest). A befektetők nyilván azért menekülnek ezekbe, mivel azt hiszik, hogy meg lehet úszni a lejtmenetet, de tévednek: nem lehet elbújni, jönni fog egy korrekció.

Elég csak arra gondolni, hogy 2008-ban a Brent olaj árfolyama majdnem itt volt, kicsit feljebb, és brutális lassulás jött belőle. Most már hónapok óta ilyen magas szinten van, ez önmagában nagyon erős visszafogó hatás a világgazdaságban.
Farkas szerint a piacok kicsit még mehetnek föl, de valahol a tető köztelében vagyunk, ezt mutatja, hogy a szereplők már elhiszik, hogy csak fölfelé van az irány. Eközben minden tőzsde forgalma 40-50 százalékkal esett, olyan túlsúlya van az algoritmikus kereskedésnek, hogy nincs értelme kereskedni. A programok tovább húzzák a trendet a várhatónál, hírekre nincsen reakció, nincs ember, aki mer kötni egy ilyen környezetben. Péntekről hétfőre olyan gapek vannak, hogy mindig elveszik valakinek a pénzét legyen az ezüst, olaj, tőzsde. Totális fosztogatás zajlik, és akinek elvették a pénzét, nincs kedve újra kereskedni - fogalmazott.

Farkas szerint is dollárerősödés jöhet a második félévben, a svájci frank erősödése pedig a vége felé jár. A dollárerősödést az amerikai befektetők hazatérése, és a tervezett adóamnesztia is táplálhatja. Egyre több befektető ikon egyre nagyobb cash állományon ül, az elmúlt 20 év sikeres befektetői készpénzt tartanak. Úgy érzik, hogy a következő években lesz sokkal olcsóbb beszállási lehetőség - talán nem véletlenül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!