A dollár erősödése, az euró és a rubel gyengülése várható jövőre a nemzetközi devizapiacokon - véli John J. Hardy, a Saxo Bank vezető devizastratégája. A szakértő szerint folytatódhat a dollár euróval szembeni erősödése jövőre, s a keresztárfolyam hosszú idő óta első ízben benézhet a paritás alá. A piac várhatóan ugyanis elkezdi végre beárazni, hogy a Fed a korábbiaknál szigorúbb monetáris politikát folytat majd. Eközben az ECB még mindig a kvantitatív lazítás fázisában van. Ráadásul az euró árfolyamát az Unión belüli politikai bizonytalanság is nyomás alatt tarthatja.

Nem csak a közelgő, december eleji olasz referendum az, ami ronthatja a közös európai deviza megítélését, de a befektetők kockázati tényezőnek tartják a Hollandiában, Franciaországban és Németországban közelgő választásokat is. Az Európai Unió az előtte álló kihívásokra válaszolva talán nagy nehezen végrehajtja kulcsfontosságú intézményeinek reformját, válaszul a válságra, amelyet a Brexit és az amerikai elnökválasztás során is látott populizmus előretörése okozott. Ez sokkal valószínűbb, mint az, hogy az Unió összeomlik. E mellett 2017 végére kiderülhet, hogy az amerikai gazdaság fellendülésével kapcsolatos bizakodás talán túlzottan is optimista volt. A két hatás azt eredményezheti, hogy az év második felére magára találhat az euró árfolyama a dollárral szemben - véli Hardy.

A frank stabil maradhat

Az Unióban várható politikai viharok ellenére nem valószínű, hogy nagyobb drámára lehetne számítani az euró/svájci frank piacon. Ennek oka, hogy a svájci frank árfolyama már most is jelentősen túlértékelt az euróval szemben. Jövőre, miközben az amerikai kamatok emelkedésnek indulnak, nem valószínű, hogy a befektetők szívesen tartanának egy olyan negatív kamatot kínáló devizát, mint a svájci frank - mutat rá a Saxo Bank szakértője.

Eközben a svájci jegybank (SNB) is interveniálni fog, hogy megelőzze a frank további drágulását azokban az időszakokban, amikor a kockázatkerülés kerül előtérbe. Persze az SNB minden erőfeszítése ellenére tovább csúszhat az 1,05-ös szint felé a frank/euró keresztárfolyam, különösen jövő év elején, amikor az ECB lazítási programja még tart és eközben erősödik az Unión belüli politikai bizonytalanság. Azonban ahogy a második negyedévben csökken az ECB eszközvásárlásainak üteme és az Unió is úgy tűnik majd, hogy megbirkózik problémáival, fordulhat majd az euró megítélése is.

Veszélyben a rubel

Hardy szerint, ami igazán túlértékeltnek tűnik a jelenleg, az a rubel euróval szembeni árfolyama. A jelenlegi keresztárfolyam túlságosan is magas. A jelenlegi olajárak ugyanis messze nem elég magasak ahhoz, hogy stabilizálódjon Oroszország finanszírozási helyzete. A rubelre nehezedő nyomás ugyan enyhült, elsősorban amiatt, hogy a Kínai kapacitásfeleslegek leépítése miatt több nyersanyag árfolyama is emelkedni kezdett. Azonban ennek az emelkedésnek egy jelentős része valószínűleg spekulatív jellegű, s nem vezet majd a nyersanyagexport mennyiségének komolyabb felfutásához.

Hardy nem számít arra, hogy 2017-ben komolyabb olajár-emelkedés jönne ahhoz az árfolyamsávhoz képest, amelyet az energiahordózó idén kiépített, mivel az OPEC és az azon kívüli olajtermelők nem valószínű, hogy tartanák magukat a megállapodásokban szereplő kitermelési mennyiségekhez. A Saxo Bank stratégája 75-ben határozta meg az euró/rubel keresztárfolyam célját jövőre, de azzal a fenntartással, hogy ennél jóval gyengébb szintre is süllyedhet az orosz deviza jegyzése.

Fordulhat a font

Az angol font viszont jó eséllyel idén már megjárta mélypontját, s jövőre erősödhet az euróval szemben. A Brexittel kapcsolatos kockázatok jó eséllyel már rég beárazódtak, s bár jövő év elején még elképzelhető egy kis gyengeség, azonban ahogy telik majd az idő, úgy araszolhat felfelé a brit deviza. Ebben fontos szerepet kaphat a francia elnökválasztás is. Itt a konzervatív jelölt jó eséllyel Francois Fillon lehet, aki angolbarát megközelítéssel a Brexit gyors és gyakorlatias kezelését tartotta kívánatosnak. Kifejezetten élesen bírálta az Európai Bizottság Brexittel kapcsolatos ellenséges álláspontját.

Persze vannak más aggodalmak is a fonttal kapcsolatban, a brit gazdaság ikerdeficitje például ilyen. Azonban a kedvezőtlen megítélés fő oka a Brexit, a félelem attól, hogy a brit gazdaság elszigetelődik, s hogy a koronaékszerének számító pénzügyi szektor komolyan megsínyli majd a kilépést. Hardy szerint viszont ezek a félelmek eltúlzottak, s így az euró/font keresztárfolyam 0,78-ra is süllyedhet jövő év végére a mostani 0,85 körüli szintekről.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.

(A borítókép forrása: Valeri Potapova/Shutterstock.com)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!