Nehéz év vár az ipari fémekre

Megsínylik a recessziót az ipari fémek, árfolyamuk további zuhanását már csak az infrastrukturális fejlesztéseket előtérbe helyező gazdaságélénkítő csomagok akadályozhatják meg.
Józsa Bernát, 2009. január 23. péntek, 14:29
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A tavalyi csúcsra járás után rekordméretű esést átélő árupiaci termékek közül az ipari fémek sem képeztek kivételt. A recessziós félelmek fokozódásával és későbbi beigazolódásával nem volt ritka az 50-70 százalékos leértékelődés, és a folyamatnak még aligha van vége.

Mindenképpen árulkodó tény, hogy a világ legnagyobb fémpiaca, a londoni fémtőzsde (LME) 2009-ben 10 százalékos forgalomcsökkenésre számít és a molibdén és kobalt - már bejelentett - határidős piacának megnyitásán kívül nem vezetnek be új terméket. Tavaly a 132 éves börze forgalma - immár harmadik egymást követő éve - csúcsot döntött. Egyes hónapokban ugyanis csaknem 40 százalék volt a növekedés, miután a banki hitelezés elapadásával több szereplő kényszerült átnyergelni a tőzsdén kívüli OTC piacról. A nagy forgalom azonban nem párosult drágulással, hiszen a legfontosabb ipari fémek árát követő LME Metals Index 2001 óta a legnagyobb, 49 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A fő félelmet még mindig a recesszió következtében tovább zuhanó kereslet váltja ki. Ezt tetézi a jelentős túlkínálat, tavaly ugyanis a World Bureau of Metal Statistics adatai alapján a réz, a nikkel és a cink kitermelése is meghaladta a keresletet, szűkösség csupán ólomból és ónból mutatkozott. Ráadásul éppen emiatt többéves csúcson vannak a raktárkészletek is. Ez viszont oda vezethet, hogy a kereslet élénkülésekor - amire legkorábban a második félévben kerülhet sor - először a meglévő készleteket építik le, így az nem jár automatikusan az árfolyamok megugrásával. Az idei zuhanás megfékezésében kulcsszerepet játszhatnak a kormányzatok által világszerte bejelentett gazdaságélénkítő, gyakran elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazó csomagok. Az ipari fémek, különösképpen a csövek és huzalok gyártásához használatos réz egyik legfőbb felhasználási területe az építőipar.

A Morgan Stanley a romló gazdasági kilátásokra hivatkozva jelentősen csökkentette az ipari fémekre vonatkozó célárait. Legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a réz esetében, amely a bank elemzői szerint 2976 dolláros tonnánkénti átlagáron forog majd. Egyes elemzők szerint a kedden beiktatott Barack Obama 850 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja nélkül a réz jegyzése tonnánként akár 2500 dolláros szintre is visszaeshetne a második félévben. A színesfém átlagára 2008-ban 6500 dollár körül alakult, míg csütörtök délelőtt a márciusi határidős kontraktus tonnánként 3200 dollár körül mozgott Londonban. Nem kímélte a Morgan Stanley az alumíniumot sem, amelynek célárát 21 százalékkal módosította lefelé, de hasonlóképpen járt a cink 15, illetve a nikkel 5 százalékos rontással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK