Vége a perifériás sztorinak - jelentették be a Goldman Sachs elemzői kedd délután kiadott jelentésükben. Az eurózóna problémás államinak kötvénypiacain gyakorlatilag két éve tart az áremelkedés és hozamcsökkenés, amely Mario Draghi 2012 nyári beszédével vette kezdetét. Emlékezetes, hogy az ECB elnöke két éve jelentette be, a jegybank bármit hajlandó megtenni az euró megmentése érdekében.

A problémás tagállamok kötvénypiacain azóta kibontakozott áremelkedés azóta minden képzeletet felülmúlt, s a kialakult alacsony hozamok elemzők szerint már egyáltalán nem tükrözik az olyan gyengébb gazdasággal rendelkező tagállamok, mint Portugália, Spanyolország vagy Olaszország fundamentumait.

A Goldman elemzői szerint több tényező is indokolhatja a rekord alacsony hozamok emelkedését ezekben az államokban. Egyrészt szerintük az egész eurózónában most van a mélyponton a maginfláció, s innen várakozásaik szerint már csak emelkedni fog. Másrészt az amerikai államkötvényhozamok is emelkedésnek indulnak, ahogy a Fed fokozatosan csökkenti államkötvény vásárlásainak összegét, s ez felfelé irányuló nyomást gyakorol a kockázatosabb kötvények hozamára.

A periféria országok kötvényhozamai várakozásaink szerint emelkedni fognak, s eközben a német államkötvények hozamgörbéje meredekebbé válhat - írta Francesco Garzarelli, a Goldman Sachs vezető kamatpiaci stratégája a CNBC tudósítása szerint.

Fontos a differenciálás

A befektetési bank elemzői szerint ha emelkedni kezdenek a kötvényhozamok, az ronthatja a szóban forgó országok növekedési kilátásait, s ismét a figyelem középpontjába állíthatja azok magas államadósság szintjét. Ezért szerintük az a helyes stratégia, ha a befektetők ismét elkezdenek komolyabban differenciálni az országok között fundamentumaik alapján.

Nagyon aggódunk Olaszország miatt, ahol a gazdasági aktivitás a friss makroadatok az elmúlt hónapokban negatív meglepetéssel szolgáltak s a szükséges strukturális és intézményi reformokat sem hajtották végre - mondta Garzelli. Hozzátette Portugália esetében is számos bizonytalansági faktort kell figyelembe venni, a Banco Espirito Santo állami megmentése számos kérdést vethet fel. Egyrészt kérdés, hogy az állami mentőcsomag mennyire emészti fel az ország tartalékait, másrészt a lebonyolítás módja felvet bizonyos kérdéseket a hitelesség és az intézményi átláthatósággal kapcsolatban.

Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy igazgatója a CNBC-nek nyilatkozva figyelmeztetett arra, hogy talán túl korai még a perifériás adósságrally végéről beszélni. Ugyanakkor elismerte, valóban érezni a levegőben egy meginduló hozamemelkedés előszelét. Az egész kötvénypiac áremelkedés gyanúsan széleskörű volt, válogatás nélkül minden emelkedett.

Így a kötvényárfolyamok túlságosan is elszakadtak a fundamentumoktól, ahogy a kötvénypiac konvergált és a gazdaságok pedig elszakadtak egymástól. Ez elsősorban szerinte Olaszországra igaz, de kisebb mértékben Franciaország esetében is érzékelhető volt - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!