Nehéz hónapok előtt áll a forint

Az egész régió, így Magyarország kilátásai is javultak az elmúlt egy hónapban a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank friss felmérése szerint. A forinttal kapcsolatos pesszimizmus is enyhült, azonban még mindig többen várnak tőle gyengülés, mint erősödést.
Napi.hu, 2015. február 20. péntek, 09:22
Fotó: Reuters

A jelek szerint az ECB által beharangozott kvantitatív lazítási program kedvező befektetői megítélése nem csak az eurózóna tagállamokban, de a szűkebb régiónkban is érezteti hatását. Jelentősen javult ugyanis a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank által 66 régióval foglalkozó elemző, pénzügyi szakértő és portfólió menedzser megkérdezésével készített felmérésben a régiós gazdaságok megítélése.

A szakértők már nettó 21,4 százaléka szerint kedvező a régiós gazdaságok helyzete, ez 13,1 százalékpontos javulást jelent a januári állapothoz képest. A kilátások is jobbak lettek, itt 14,2 százalékponttal, nettó 39,2 százalékra emelkedett az optimisták aránya.

Bár abszolút értékben a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének és kilátásainak megítélése is javult, azonban relatívan szemlélve egyáltalán nem történt előrelépés. Változatlanul a régió második legrosszabbnak tartott állapotú gazdasága a miénk - csak a horvátok kullognak mögöttünk - s a kilátások tekintetében sikerült kibérelnünk az utolsó helyet. Ennek ellenére mindenképpen pozitív a fejlemény, amely szerint most már többen várnak javulást a magyar gazdaságtól 6 hónapos időtávon, nettó 10 százalék az ezen a véleményen, míg januárban nettó 4 százalék még romlást várt.

A forint megítélése is javult az egy hónappal ezelőttihez képest. A friss adatok szerint a szakértők már csak nettó 16,7 százaléka várra a magyar fizetőeszköz gyengülését az euróval szemben, januárban az szám még 5 százalékponttal alacsonyabb volt. Ez még mindig elég szélsőségesen forintpesszimista hangulatot jelent, annak ellenére, hogy az euróval szemben ebben az időszakban mintegy 3-5 százalékkal erősödött a magyar deviza.

Forint és hangulat
Napi.huKözéptávon a felmérés eddigi történetében a forintra vonatkozó prognózisok inkább előrejelző erővel bírtak, s nem kontraindikátorként működtek, így a sok gyengülést váró előrejelzések miatt az eredmények még mindig elég kedvezőtlenek előjelnek számít a forint számára.

A magyar részvények megítélése eközben egyáltalán nem változott, a megkérdezettek körében továbbra is 4,7-szer annyian vannak a 6 hónapos távon a BUX index emelkedését várók, mint a csökkenést vizionálók. Ez elég optimista állapotot jelent a felmérés történetében, s mivel ez a forintnál tapasztalttal ellentétben általában kontraindikátorként szokott működni, ezért ez kedvezőtlen a magyar piac számára.

BUX index és hangulat
Napi.hu

 


A forintkamatok tekintetében továbbra is a kettősség jellemzi. A megkérdezettek túlnyomó többsége a rövidebb kamatok csökkenésére számít, nettó 55 százalék tartja ezt valószínűnek, ami 38 százalékpontos növekedés januárhoz képest. A hosszabb távú forintkamatok tekintetében viszont a többség emelkedésre számít, igaz, már kevésbé, mint egy hónappal ezelőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.02.20 14:50

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.20 13:06

@666ORDOG666:

Tévedsz Ördög,


Ezeket a dolgokat tisztességtelennek tartom, amit leírtál, és ilyen esetben viszont kell a jogorvoslat... Már csak azért is, mert ha Te a bankkal kötsz szerződést a hitelről, akkor a banknak kéne aláírnia, és nem a szalonnak... Az egyoldalú szerződés módosítás pedig mindig tisztességtelen dolog. A Telenoros módosításnál is kifejtettem ezzel kapcsolatban a véleményemet, mert ezek mindig azért vannak, hogy minél több pénzt lehúzzanak az emberről.

És ahogy lentebb leírtam, azt a véleményemet tartom, hogy itt nem csak a bank a hibás, ugyan úgy hibás az állam is, és a hitel felvevő is.

Bár ez pont az általad leírt eset ha tényleg így történt, akkor kényszer helyzet alakul ki, ami gyakorlatilag fel lehet fogni zsarolásként is, mivel azt mondják, hogy akkor adnak neked el egy autót, ha felveszed a hitelt, ellenkező esetben nem adnak el neked autót. Így te kényszer helyzetben vagy, amit nem tudsz kikerülni. Ebben az esetben viszont az autószalont is be KELL perelni.


Viszont nem minden szituáció ilyen. De ezekben az esetekben viszont kötelező a jogorvoslat, de egy valamit ne felejts el... Elég nehéz most bizonyítani, hogy akkor egy összegben ki tudtad volna fizetni, kivéve, ha van akkori banki kivonatod, illetve valamilyen módon rögzítve, hogy te eredetileg meg akartad venni ott helyben kp-ra kifizetve, és belekényszerítettek téged a hitelbe... És ismered a magyar jog rendszert... Eléggé kétes kimenetelű minden ilyen ügy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2015.02.20 12:17

@Telemachus_Rhade:
Nem hiszem, hogy a véleményed változna, ha egy konkrét eset kapcsán valaki bizonyítani tudná, hogy a témában nem vagy kellőképpen tájékozott.
Szerény személyem, közel tíz évvel ezelőtt beszambázott egy autószalonba, ahol a kisfiam részére szerettem volna kp. venni egy színvonalas járgányt.
A tájékozott ügyintéző rábeszélt a CHF kölcsönre, azt állítva, hogy ezt most minden értelmes ember így csinálja.
A milliós kölcsönre eddig már kifizettem több, mint 4 milliót.
Futotta rá, nem panaszkodom, csak nem tudom igazságosnak elfogadni.
Most vizsgáltam meg a szerződés eredeti példányát, mert kiváncsi vagyok mennyi jár vissza.
Mi a véleményed a korrekt, tisztességes eljárásról:
1. a szerződésen a bank gépelt aláírója az autószalon pecsétjével van lepecsételve.
1. az autószalon a szerződést utólag ( kézzel) átjavította, így 1000 CHF értékkel megnövelte ( indok nélkül).
Hidd azt, hogy ez a szerződéskötés tisztességes volt.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.20 11:40

@Telemachus_Rhade:

Jaa és a név görög eredetű :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.20 11:38

@666ORDOG666:

Legyen így, a bankok ha valamit tisztességtelenül vettek el, azt fizessék vissza... Ez jogos LENNE, viszont itt is van pár olyan dolog. Senki se kényszerítette az embereket, hogy hitelt vegyenek fel, vagy hogy deviza hitelt vegyenek fel... Akkor is lehetett forint hitel felvenni, csak magasabb volt a kamata... Amikor az ember felveszi a hitelt akkor vállalja a kockázati tényezőket is, viszont az se korrekt, hogy az emberek nem tudnak kimászni a hitelből, mert gyengül a forint (vitatható tényezők, hogy miért)

A lényeg, hogy nem csak a bank a hibás, hanem a kormány és azok akik felvették a deviza hitelt, mert volt választásuk, csak nem néztek utána a dolgoknak....

Ezeket mind mérlegelni kell :) Arról nem is beszélve, hogy mikor felvették a svájci frank alapú hitelt, akkor már eleve forintosították egyszer, mert a hitelt felvevő már forintban kapta meg (függetlenül attól, hogy volt-e deviza számlája)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html