BUX
39588

Nehéz hónapok előtt áll a forint

Az egész régió, így Magyarország kilátásai is javultak az elmúlt egy hónapban a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank friss felmérése szerint. A forinttal kapcsolatos pesszimizmus is enyhült, azonban még mindig többen várnak tőle gyengülés, mint erősödést.

Napi.hu, 2015. február 20. péntek, 09:22

A jelek szerint az ECB által beharangozott kvantitatív lazítási program kedvező befektetői megítélése nem csak az eurózóna tagállamokban, de a szűkebb régiónkban is érezteti hatását. Jelentősen javult ugyanis a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank által 66 régióval foglalkozó elemző, pénzügyi szakértő és portfólió menedzser megkérdezésével készített felmérésben a régiós gazdaságok megítélése.

A szakértők már nettó 21,4 százaléka szerint kedvező a régiós gazdaságok helyzete, ez 13,1 százalékpontos javulást jelent a januári állapothoz képest. A kilátások is jobbak lettek, itt 14,2 százalékponttal, nettó 39,2 százalékra emelkedett az optimisták aránya.

Bár abszolút értékben a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének és kilátásainak megítélése is javult, azonban relatívan szemlélve egyáltalán nem történt előrelépés. Változatlanul a régió második legrosszabbnak tartott állapotú gazdasága a miénk - csak a horvátok kullognak mögöttünk - s a kilátások tekintetében sikerült kibérelnünk az utolsó helyet. Ennek ellenére mindenképpen pozitív a fejlemény, amely szerint most már többen várnak javulást a magyar gazdaságtól 6 hónapos időtávon, nettó 10 százalék az ezen a véleményen, míg januárban nettó 4 százalék még romlást várt.

A forint megítélése is javult az egy hónappal ezelőttihez képest. A friss adatok szerint a szakértők már csak nettó 16,7 százaléka várra a magyar fizetőeszköz gyengülését az euróval szemben, januárban az szám még 5 százalékponttal alacsonyabb volt. Ez még mindig elég szélsőségesen forintpesszimista hangulatot jelent, annak ellenére, hogy az euróval szemben ebben az időszakban mintegy 3-5 százalékkal erősödött a magyar deviza.

Forint és hangulatNapi.hu

Középtávon a felmérés eddigi történetében a forintra vonatkozó prognózisok inkább előrejelző erővel bírtak, s nem kontraindikátorként működtek, így a sok gyengülést váró előrejelzések miatt az eredmények még mindig elég kedvezőtlenek előjelnek számít a forint számára.

A magyar részvények megítélése eközben egyáltalán nem változott, a megkérdezettek körében továbbra is 4,7-szer annyian vannak a 6 hónapos távon a BUX index emelkedését várók, mint a csökkenést vizionálók. Ez elég optimista állapotot jelent a felmérés történetében, s mivel ez a forintnál tapasztalttal ellentétben általában kontraindikátorként szokott működni, ezért ez kedvezőtlen a magyar piac számára.

BUX index és hangulatNapi.hu

 

A forintkamatok tekintetében továbbra is a kettősség jellemzi. A megkérdezettek túlnyomó többsége a rövidebb kamatok csökkenésére számít, nettó 55 százalék tartja ezt valószínűnek, ami 38 százalékpontos növekedés januárhoz képest. A hosszabb távú forintkamatok tekintetében viszont a többség emelkedésre számít, igaz, már kevésbé, mint egy hónappal ezelőtt.