Nehéz lesz megállítani az eurót

Nem akar gyengülni az euró a dollárral szemben, holott az ECB a jelek szerint a jelenleginél gyengébb közös devizát tartana kívánatosnak. Egyes szakértők szerint a közös európai jegybank keveset tehet, a megoldásnak a dollár irányából kell érkeznie
Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 14:04
Fotó: Stockfresh

Kötélhúzás kezd kialakulni az euró/dollár keresztárfolyamban. Az európai döntéshozók gyengítenék a közös európai devizát, az elmúlt időszakban csökkenő amerikai hozamok azonban az erősödés irányában hatnak - mondta Kathy Lien, a BK Asset Management igazgatója a CNBC.com-nak. A szakértő szerint a két ellentétes erő megfelelően erősnek tűnik ahhoz, hogy a devizapár árfolyamát akár hosszabb ideig is az 1,36-1,4-es sávban tartsa.

Mario Draghi, az ECB elnöke vasárnap úgy nyilatkozott, hogy ha tovább erősödne az euró árfolyama, akkor az további monetáris lazítást tenne szükségessé. Ez az elmúlt időszakban talán a legerősebb jelzés volt arra nézve, ahogy az ECB kész a további lazításra, hatására a dollár hétfő reggel erősödni kezdett az euróval szemben.

Az euró március közepén erősödött egészen 1,3967-ig a dollárral szemben, ezen a szinten utoljára 2011 végén járt ezt megelőzően a keresztárfolyam. Az erős euró a jelek szerint aggodalomra adott okot az ECB döntéshozói körében annak infláció csökkentő hatása miatt.

Lien szerint az ECB nem szeretne 1,4 feletti euró/dollár keresztárfolyamot látni. Ha e fölé emelkedne a kurzus, az robbanásszerűen megnövelné az újabb európai monetáris lazítás esélyeit. Ugyanakkor az ECB erőfeszítéseit az euró gyengítésére jelentősen nehezítik a dollár irányából érkező hatások.

Az amerikai kincstárjegyek hozamán lévő lefelé irányuló nyomás gyengíti a dollárt. Hétfőn ugyan a kedvező amerikai kiskereskedelmi adatok hatására megfigyelhető volt egy minimális hozamemelkedés, azonban a hatás kicsi volt és csak átmeneti. Szerinte az 1,36-os szint lefelé történő áttöréséhez az kellene, hogy az amerikai hozamok masszívabban elinduljanak felfelé. Ha viszont az amerikai tízéves hozam áttörné lefelé a 2,5 százalékos szintet, akkor az ECB nem lesz képes meggátolni a keresztárfolyam 1,4 fölé emelkedését - tette hozzá Lien.

EUR/USD napos
Alfatrader


Más elemzők szerint az ECB még akkor sem feltétlenül tudná gyengíteni a közös devizát, ha további lazításra szánná el magát. Az eurózóna gazdaságába vetett bizalom miatt az elmúlt időszakban ugyanis jelentős tőkebeáramlást generált a régióba, s ez felfelé irányuló nyomást jelent a devizára. Ráadásul a pozitív trend még csak most vesz lendületet.

Ha az ECB végül erősen elkötelezi magát a kvantitatív lazítás mellett, az gyengítheti az eurót. Azonban sok idő fog még addig eltelni, mielőtt erre valóban sor kerülne - mondta David Forrester a Macquarie Bank devizastratégája. Szerinte az ECB ugyan újra csökkenthet a kamatokon, azonban a dezinflációs folyamatok okozója nem az erős euró a zónában, hanem a hitelkiáramlás növekedésének hiánya. Ezt pedig nem segítik a jelenleg is folyó európai banki stressztesztek - tette hozzá.

Patrick Bennett, a CIBC devizaszakértője szerint az impulzusnak nem az eurózóna felől, hanem a dollár irányából kellene érkeznie az euró gyengüléséhez. Meg kell várnunk a tapering végét. A szereplők akkor már konkrétabb várakozásokat fogalmazhatnak meg azzal kapcsolatban, mikor indulhat meg a kamatemelés az Egyesült Államokban - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2014.04.15 22:18

@Tomi31: ezzel gyakorlatilag azt mondod olcsóbban lehet importálni. Nekünk nem hiszem hogy ez lenne a jó a buliban, ha van valami benne egyáltalán.
Az USA mezőgazdasági termék vagy étel esetén nem vámmal manipulál hanem karanténnal. Mire átérne a karanténon a cucc, addigra az már jobbára kuka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2014.04.15 22:03

@Tomi31: Egyetértek veled. Ha jól tudom az ECB-nek éppen a jogi felhatalmazását faragják, a mennyiségi lazításhoz. Amihez vélelmezem kell egy pár hónap. Addig meg marad a szóbeli intervenció, amelynek láthatóan csökken már az ereje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.04.15 21:51

@Tomi31: a mennyiségi lazítás említésétől is epilepsziás rohamot kapna merkel mutti vagy wolfgang stauble.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.15 16:21

@troll: Az USA-ba az EU mar szinte vammentesen exportal. Az amerikai vam az europaihoz kepest jelentektelen, neha csak 1-2 szazalek. A szabadkereskedelemben - beleertve az osszes mezogazdasagi termekeket - az USA lenne a nyertes. Ezert vonakodnak nagyon ugy a nemetek mint a franciak. Mindenben, ahol veszitenenek, kiveteleket szeretnenek berakni. Ez mutatja az altalad harsonalt "versenykepesseget". A meglevo alacsony amerikai vamok mellett fel_Europa a magas euro miatt mar most sem versenykepes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.15 15:43

@troll:
Ez nem igaz, hogy magyar bukna az ügyön. Magyarország ezzel tagja lenne a világ nagyobb kereskedelmei övezetének. A német piac továbbra is érdekelt lesz a magyar termékek iránt, és pl. számos USA-ban kedvelt magyar termékről tűnik el a vám.. és pl. elektronikai cikket USA-ból és pl. szója stb.. olcsóbban lehetne behozni. USA termékek most is aktívan ott vannak német piacokon, csak drágábbak, de nem ez az egyetlen oka, hogy a németek magyar terméket vesznek.. ez nem fogja a kereskedelmet kiütni csak fellendíteni, mert egy másik piacon még olcsóbbá vonzóbbá válnak majd.
És lakosság is profitál mivel számos cikk olcsóbbá válik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html