Nehéz nap vár Európára

Egyértelmű irány nélküli kezdés várható pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. március 9. péntek, 08:05
Fotó: Pixabay

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index csekély csökkenéssel vagy változatlanul kezdi a pénteki kereskedést, a párizsi CAC-40 index viszont szerény néhánypontos, a londoni FTSE-100 index pedig 0,1 százalék körüli emelkedést érthet el kezdéskor. Az euróövezeti EuroStoxx50 index is "plusz nulla" tartományban kezdheti a kereskedést.

A pénteki kereskedés meghatározó tényezője a csütörtök este bejelentett amerikai védővámok következményeinek az értékelése lehet. Emellett fontos makrogazdasági adatok közzététele is esedékes, mint például a januári brit és német ipari termelés és külkereskedelmi forgalom, valamint az első negyedévi eruóövezeti foglalkoztatási adatok.

Csütörtökön nyereséggel zártak az európai értékpapírpiacok miután kamatdöntő ülése alkalmából tett monetáris politikai útmutatójában az Európai Központi Bank (EKB) elállt a gazdaságösztönző célú eszközvásárlási program bővítésének a szándékától. A páneurópai Stoxx 600 index 1,07 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,02 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,14 százalékkal emelkedett. A frankfurti DAX index 0,90 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 0,63 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,28 százalékkal zárt magasabban. A milánói tőzsde 1,15 százalék, a madridi 0,49 százalék erősödést ért el.

Gyengültek viszont csütörtökön a nyersanyagipari részvények Európában részben a kínai acélimport 16 százalékos februári csökkenését mutató adatok láttán, részben pedig az amerikai védővámok kivetésének a veszélye miatt. Az európai tőzsdék zárása után az esti órákban Donald Trump amerikai elnök aztán alá is írta a rendeletet, amely szerint az Egyesült Államok az acélimportra 25, az alumíniumimportra pedig 10 százalékos védővámot vet ki.

Az amerikai tőzsdék a védővámok kivetését követően már fél százalékot megközelítő nyereséggel zártak csütörtökön annak ismeretében, hogy Mexikó és Kanada mentesült az intézkedés alól.

Az ázsiai tőzsdék pedig az amerikai elnök és az észak-koreai vezető májusra tervezett találkozójának a bejelentését üdvözölték pozitív kezdéssel pénteken. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió fél százalék, Szöul egy százalék, Hongkong egy százalék, Sanghaj fél százalék nyereséget mutatott.

A májusi találkozó hírének köszönhetően enyhülő geopolitikai feszültséggel indokolták olajpiaci szakértők az olajár pénteki emelkedését. A világpiaci olajárakat ettől eltekintve erősen kordában tartja az amerikai termelés lendületes emelkedése. Az európai nyitás előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,31 százalékkal állt magasabban hordónként 63,81 dolláron, a WTI nyersolajé pedig 0,25 százalékkal magasabban 60,27 dolláron.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyezték erősebben 1,2318 dolláron, az arany ára 0,20 százalékkal unciánként 1319,00 dollárra csökkent.

A fotó forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK