Nehéz negyedéven van túl a TVK

A Mol csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK) az év első kilenc hónapjában 4,2 milliárd forint veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 21,12 milliárd forint adózott nyereséggel.
NAPI Online, 2008. november 18. kedd, 09:23
Fotó:

A harmadik negyedévben a veszteség 1,44 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban a TVK még 5,86 milliárd forint adózott nyereségről számolt be. Az árbevétel az év első három negyedévében a bázishoz képest 4,7 százalékkal 256,71 milliárd forintra nőtt, bár a harmadik negyedévben már csökkent, a 75,81 milliárd forintos bevétel 9 százalékkal maradt el a bázistól - írja az MTI-eco.

A kamat-, adófizetés-, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 38,26 milliárd forintról 6,65 milliárd forintra esett vissza az év első kilenc hónapjában - jelentette a TVK a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben kedden a BÉT honlapján.

A gyorsjelentés megjegyzi, hogy a harmadik negyedévben kedvezőbben alakultak az alapanyag- és a termékárak, kedvezőbb volt a devizaárfolyam is, de kedvezőtlen hatása volt a továbbra is emelkedő földgáz árnak, az alapanyag hiánynak és a termelő üzemekben történt leállásoknak.
Olvasó Árpád, a TVK vezérigazgatója a kilátásokról szólva a gyorsjelentésben a recessziós várakozásokat említve hangsúlyozta: "Az októberi üzemi eredmény várhatóan jelentősen kedvező irányba változik, de a következő időszak esetleges kedvezőtlenebbre fordulásának lehetséges következményeit igyekeznek tompítani."

Az első három negyedévben az alapanyag árának emelkedése miatt az anyagköltségek 23 százalékkal nőttek, az összes költség pedig 19,9 százalékkal 259,8 milliárd forintra emelkedett.

A társaság a nagyobb hozzáadott értéket adó polipropilénből 4 százalékkal többet adott el, ugyanakkor a kisebb hozzáadott értéket jelentő polietilének mennyiségének eladása 8 százalékkal csökkent. Az előbbi átlagos jegyzésára a nemzetközi piacon a második negyedévhez képest 12 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, a polietilének jegyzésára pedig 15-17 százalékkal nőtt.

Az üzemi szintű veszteség az év első kilenc hónapjában elérte a 3,09 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 28,65 milliárd forint nyereséggel. A pénzügyi veszteség 16,6 százalékkal 1,25 milliárd forintra mérséklődött.

A TVK konszolidált mérlegének főösszege szeptember végén 216,33 milliárd forint volt, 6,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A 24,53 milliárd forint jegyzett tőkéjű TVK konszolidált saját tőkéje elérte a 144,47 milliárd forintot, ami 6,8 százalékkal haladta meg a bázis értékét. A hosszúlejáratú hitelek állománya az adott időszakban 22,3 százalékkal 31,24 milliárd forintra nőtt. A TVK részvényeinek több mint 95 százaléka a Mol csoport tulajdonában van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK