Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látványos örömmel osztotta meg Elon Musk, a Tesla alapítója, az igazi Vasembernek is becézett üzletember a Twitteren azt a cikket, amelyet a zerohedge.com közölt. A cikk egy olyan hedge fundról szólt, amely a Tesla negyedéves gyorsjelentését követően likvidálta short pozícióit az autógyártó részvényeiben.

Erre azért került sor, mert a negyedéves számok, különösen a gyártási adatok jobbak lettek a vártnál, és a a részvény árfolyama heves emelkedésnek indult.

Az eredeti cikkben megemlítik, hogy számos kisebb Tesla short pozícióval rendelkező befektető kapitulált a negyedéves számok láttán, kivéve a David Einhorn nevével jegyzett Greenlight Capitalt, amely a legutóbbi, befektetőinek írt negyedéves levelében jelezte:

kitartanak a Tesla-shortok mellett, s többek között csalással vádolják meg a céget vezető Elon Muskot.

Csipkelődés

Musk erre kárörvendően írta, hogy megérti Einhornék csalódottságát a Tesla kiváló számai láttán, hiszen a Greenlight Capital mögött néhány nehéz év van, amikor nem sikerült nyereséget termelniük befektetőiknek és a kezelt vagyon nagysága 5 milliárd dollárra zsugorodott a csúcsévek 15 milliárd dollárjáról. Egyúttal meghívta Einhornt, hogy látogassa meg kíséretében a Tesla gyárait, hátha így közelebbi képet kaphat az autógyártó cég működéséről. Viccesen még felajánlotta, hogy néhány rövid shortot is küld Einhornnak, hogy az ezekkel vészelje át a nehéz időket.

Einhorn erre válaszul megköszönte a meghívást és felhívta a figyelmet, Musk hozzáállása jelentős változást mutat a korábbiakhoz képest. Eddig ugyanis többször is sikertelenül próbáltak meg fontos információkról felvilágosítást kérni a Tesla befektetői kapcsolatok osztályától és a cég pénzügyi igazgatójától. Finom iróniával megjegyzi, elképzelhető, hogy a Tesla és a Greenlight Capital is nehéz időket éltek át az elmúlt években, azonban a hedge fundot szerinte egy dolog komolyan megkülönbözteti a Teslától. Ez pedig az, hogy a Greenlight 1996-os alapítása óta igazi profitot termelt a befektetőinek, míg a Tesla több mint egy évtizede csak mínuszt termel, s kumulált veszteségei elérik a 6 milliárd dollárt, annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű állami támogatásokban részesült.

Abszurd válasz

Felhívja a figyelmet, hogy egy normális autókereskedő cégnek nem szokott néhány napnál nagyobb tartozása lenni a vásárlók felé, a Teslát viszont több, mint egymilliárd dollárral finanszírozzák vevői. Erre egy korábbi negyedévben rákérdeztek, mire Musk válasza az volt, hogy azért ennyi a kinnlévőség, mert a negyedév vasárnapra végződött. Most azonban nem vasárnap volt a negyedév utolsó napja, a követelések állománya mégsem csökkent - emeli ki az egyik abszurd választ Einhorn. A Greenlight Capital egyébként idén az év egészében és a negyedév során is két számjegyű pozitív hozamot tudott felmutatni befektetőinek.

Einhorn egyébként annak idején sikeresen és időben shortolta a Lehman Brothers részvényeit annak összeomlása előtt. A Tesla shortokkal azonban nincs szerencséje, igaz, nagyot sem bukott rajta. Először 2017. májusában lehetett hallani arról, hogy túlárazottnak tartja az autógyártó papírjait, akkor 320 dollár körül járt a részvény árfolyama. Azóta a kurzus volt már annál a szintnél 20 százalékkal magasabban és alacsonyabban is, jelenleg 345 dolláron cserélnek gazdát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!