Nem adnak el több amerikai állampapírt az oroszok

Nem változott Oroszország amerikai állampapír-portfóliójának a nagysága júniusban, miután az előző két hónapban jelentősen zsugorodott.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 16. csütörtök, 11:43
Fotó: Shutterstock

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Oroszország június végén 14,9 milliárd dollárnyi amerikai állami adósságpapírral rendelkezett, ebből 9,1 milliárd dollár rövid lejáratú, 5,8 milliárd dollár pedig hosszú lejáratú volt. Ez megegyezik a május végi állománnyal - írja az MTI.

Az amerikai pénzügyminisztérium kimutatásai szerint március végén 96,1 milliárd dollár, április végén 48,7 milliárd dollár amerikai adósságpapír volt orosz kézben. A csökkenés időpontja egybeesett az Oroszország ellen tavasszal elrendelt újabb szigorú amerikai szankciókkal.

2013-ban Oroszország kezében még 150 milliárd dollárnyi amerikai állampapír volt. (Az oroszok még az USA-val is hajlandók tárgyalni - Lavrov.)

A pénzügyminisztérium adatai szerint az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője továbbra is Kína volt júniusban, 1179 milliárd dollár értékű amerikai állampapírral rendelkezett a májusi 1183 milliárd dollár után.

A lista második helyén szereplő Japán befektetései 1030 milliárd dollárra mérséklődtek a májusi 1048 milliárd dollárról.

Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Brazília (300,08 milliárd dollár) volt, amelyet Írország (299,59 milliárd dollár), majd Nagy-Britannia (273,95 milliárd dollár) követett.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Svájc, Luxemburg, Hongkong, a Kajmán-szigetek és Tajvan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK