Ma fél háromkor és négy órakor is érkeznek makroadatok a tengerentúlról, de amíg az olajár ilyen ütemben emelkedik, addig ezeknek kevés figyelmet szentelnek a befektetők. A DAX jelentős esésében a ma reggeli vállalati gyorsjelentések is közrejátszanak. A mostani esés emellett az elmúlt hetek sorozatos emelkedései után bekövetkezett heves korrekciónak tudható be.

A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is 0,7 százalékkal csökken. Az esést akárcsak tegnap az autógyártók vezetik. A szektorindex közül csak az energia szektor tud kis mértékű emelkedést felmutatni köszönhetően a száguldó olajárnak.

2,6 százalékkal esnek a Royal Bank of Scotland részvényei a csütörtökön közzétett 12 millió fontos negyedik negyedéves eredményt követően, mely az elemzői várakozásokkal összhangban van.

Az elmúlt napokban hatalmas pofonokat kaptak az olasz részvények, ami nem is csoda tekintve, hogy egyetlen egy európai ország sem rendelkezik akkora kitettséggel Líbiában, mint Olaszország. Az ENI és az UniCredit majd 7 százalékot esett a héten, és a bankpapírok ma is 0,5 százalékkal csökkennek már. Az Impregilo építő és tervező cége, melynek szintén Líbiai az egyik legnagyobb partnere, 0,9 százalékkal esnek és 8 százalékot zuhantak a héten.

Az autógyártó sem bírják az eladó nyomást. A Volkswagen 3 százalékot, a Daimler 2 százalékot meghaladó mértékben esik, a német piacon viszont jól tartják magukat a Merck és a Fresenius gyógyszergyártó részvényeit. Az RWE a német piac leggyengébb papírja, több mint 5 százalékkal esnek az áramszolgáltató részvényei, miután nagy csalódást okozott a ma reggeli gyorsjelentése.

Rendkívül negatív kilátásokat fogalmazott meg ugyanis az RWE ma reggel közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésében. A menedzsment visszafogja beruházásait és eszközértékesítésekbe is kezd annak érdekében, hogy hitelállományát csökkentse.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!