Nem légből kapott megegyezés eredménye volt az OPEC tegnapi, szerdai döntése, amelyben nem emelték a tagországok az érvényben lévő kitermelési kvótákat, hanem hosszú hónapok előkészítő és kutatómunkájának az eredménye - mondta Abdalla Salem Badri, a szövetség főtitkára a WEF Világgazdasági Fórum tegnapi ülésén. A döntéshozatal folyamán számos tényezőt figyelembe vettek a tagországok képviselői, többek között a világgazdaság lehetséges lassulásának esélyét, az inflációs folyamatokat is. Véleménye szerint az, hogy a felhasználó országokban elszabadulni látszanak az üzemanyagárak, nem feltétlenül a kitermelő országok számlájára írandó. Számos fejlett, olajimportőr országban elképesztő mértékű adókkal sújtják például az üzemanyag felhasználást. A G7 országok számára az olajimport a befolyó adók miatt legalább akkora bevételt generál, ha nem nagyobbat, mint a kitermelő országok számára. Ráadásul a jelenlegi magas árakért véleménye szerint legalább ilyen mértékben okolható a spekulatív kereslet is.

Tarthatatlan hosszútávon az az állapot, hogy a nyitott határidős állomány az olajpiacon kezelhetetlen mértékűre duzzadt. Elmondása szerint jelenleg 3 milliárd hordó olajra van nyitott határidős pozíció, ami a világ napi olajkitermelésének 35-szörösét jelenti, ez rekord közeli érték. A legnagyobb felhasználók, az Európai Unió és az Egyesült Államok feladata lenne, hogy megfelelően szabályozzák az árupiacokat, nem pedig a kitermelő országok kvótanövelésétől várni a megoldást.

A sok, készletek szűkösségéről szóló legenda ellenére a valóság az, hogy elegendő kínálat van jelenleg a piacon a kereslet kielégítésére, sőt. Az első negyedév folyamán a kitermelt, készleten lévő olaj állományának nagysága még nőtt is. Az OPEC tagországok számára nem az olaj irracionálisan magas árfolyama jelenti a kedvező helyzetet. A tagországok többsége megelégedne a 75-85 dollár közötti hordónkénti árfolyammal is. A problémát a kitermelő országok számára az árfolyam volatilitása jelenti, nem mindegy ugyanis, hogy milyen olajár mellett tervezik beruházásaikat az olajtermelők. A készletek jelenleg hatalmasak, számos olyan ország van, amely még be sem kapcsolódott a világon az olaj nagyarányú kitermelésébe, egyszerűen azért, mert nincs megfelelő kereslet. Badri elmondása szerint a jelenlegi olajárfolyamban mintegy 15-20 dollárra tehető az a felár, amelyet a geopolitikai helyzet indokolhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!