A Commerzbank londoni befektetési elemzőinek szombati értékélése szerint a Standard & Poor's amerikai leminősítésének semmilyen azonnali hatása nem lesz az amerikai kincstárjegy által a pénzügyi rendszerben betöltött szerepére. Egyes intézményi befektetők számára ugyan előírás, hogy kizárólag "AAA" besorolású adósságot tarthatnak portfolióikban, ám amíg a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service változatlanul ezen a szinten tartja nyilván az amerikai szuverén adóskockázatot, addig nincs eladási kényszer - hangsúlyozták szombati kommentárjukban a Commerzbank londoni szakértői.

Az elemzők kiemelik, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfolióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a Standard & Poor's nem módosította - ezekre az amerikai kötelezettségekre továbbra is a lehetséges legjobb, "A-1 plusz" osztályzatot tartja érvényben a hitelminősítő.

A Commerzbank londoni elemzői mindezek alapján azt jósolták, hogy "minden valószínűség szerint nem várható" az amerikai kincstárjegyek hozamkiugrása.

Ez volt a legjobb forgatókönyv?

Más nagy londoni elemzőházak már az általuk egyébként egyöntetűen biztosra vett amerikai leminősítés előtti prognózisaikban hasonló előrejelzéseket tettek közzé.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési tanácsadó cég még a múlt héten forgatókönyveket dolgozott ki a globális adóskockázati megítélés alapmércéjének tekintett "AAA" amerikai államadós-osztályzat megvonásának lehetséges következményeiről.

A ház legkedvezőbb forgatókönyv-változata éppen az azóta lezajlott eseménysort tartalmazta; e változat szerint a legkisebb kárt az a kombináció okozná, ha az Egyesült Államok kormánya nem kerülne fizetési hátralékba, de hosszú futamidejű adósságának "AAA" osztályzata az "AA" sávba romlana. "Ez sem nézne ki jól", de a következmények az általánosan vártnál jóval enyhébbek lehetnének. Az "AA" államadós-osztályzati sáv ugyanis még mindig igen magas befektetési kategória, és a Bázel II. szabályok alapján továbbra is zéró százalékos kockázati súlyozást tesz lehetővé a bankok számára.

Mindemellett a pénzpiaci alapok elsősorban rövid futamú papírokba fektetnek be, amelyeknek besorolásait a hosszú távú amerikai kötelezettségek esetleges leminősítése nem érintené - állt a Capital Economics minapi londoni előrejelzésében.

Még mindig ez a menedék

A Commerzbank szombati értékelése szerint viharos piaci időkben "továbbra is az amerikai kincstárjegy az a hely, ahová át kell vonulni", legyen szó akár a piac által érzékelt amerikai recessziós kockázatról, akár az európai adósságválságról.

Az elemzők felidézik, hogy az amerikai kormánykötvényhozamok csökkentek az elmúlt hetekben, annak ellenére is, hogy az adósságlimit-emelésről szóló megállapodás előtt felmerült az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának kockázata is.

Még inkább előtérbe kerül a szuverén adósság

A Commerzbank szerint az amerikai leminősítés valószínűleg nem fogja érdemben befolyásolni a dollár euróárfolyamát sem, sőt azzal, hogy ezután még nagyobb figyelem összpontosul a szuverén adósságra, növekedhet is tőkebeáramlás a dollárba mint biztonságos menedékbe.

A részvénypiacokon azonban lehetséges erőteljesebb reakció, mivel a részvénybefektetők "rendkívül idegesek" a szuverén adósságválságok kihatásai miatt. Ez a befektetői kör ugyanis ezeket az adósságválságokat tekinti a növekedést, és így a vállalati eredményeket fenyegető legnagyobb egyedi kockázatnak - hangsúlyozták szombati londoni kommentárjukban a Commerzbank elemzői.

Különösen a franciák körül elfogyhat a levegő

A ház szerint a történtek után a még megmaradt néhány "AAA" besorolású szuverén adós körül is elkezdhet fogyni a levegő. A Standard & Poor's valamivel kedvezőbb véleménnyel van ugyan az olyan országokról, mint Németország vagy Franciaország, ez azonban - különösen Franciaország esetében semmiképpen sem garantálja az "AAA" csúcsbesorolást.

A Commerzbank elemzői közölték: mindezek alapján úgy vélik, hogy a pénzügyileg legerőteljesebb országok számára "az AA az új AAA", és ez nem feltétlenül katasztrófa. A befektetők végül is nem válogathatnak túl sok alternatíva közül az "ultralikvid" amerikai kincstárjegypiacon - és Európában a német államkötvény, a Bund piacán - kívül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!